Храни за усилване на паметта

Храни за добра памет

Понякога паметта ни неочаквано отказва да работи. За нормалното функциониране на клетките на главния мозък и добрата памет не е достатъчен нормален и спокоен ежедневен ритъм, а са необходими и някои съвсем конкретни вещества. Като холин, желязо и витамини от групата В, особено В3.

Вижте храните, от които можете да си набавите нужните за нормалната работа на паметта вещества:

Яйца за по-добра памет

Те са богати на холин и лецитин, които спомагат да извеждането от организма на лошия холестерол. Когато холинът попадне в мозъка, той се преобразува в ацетилхолин - невромедиатор, предаващ информация от клетка към клетка.

Яйцата са богати още на витамини (А, В, D, Е) и микроелементи като фосфор, калций, магнезий, калий, натрий, сяра. Нужно ви е само едно яйце на ден, за да удовлетворите на 100% денонощната потребност на организма от витамин В12. Установено е, че дефицитът на B12 може да доведе до депресия и загиване на нервни клетки.

Черен хайвер за силна памет

Богат източник на холин и почти всички известни микроелементи – калций, калий, магнезий, натрий, желязо, манган. Рибният продукт е богат и на витамини – А, В, D и С. Черният хайвер е доста скъп. Но дори да можете да си го позволите, не забравяйте, че не трябва да прекалявате с него - той съдържа много пурини. Това се източници на пикочна киселина и виновници за образуване на камъни в бъбреците. Също така пурините провокират и подаграта.

Зелени ябълки подпомагат паметта

Зелените ябълки подпомагат паметта

Те съдържат желязо, необходимо за насищането на мозъка с кислород. В ябълките има и следните витамини - С, В1, В2, В3, В6, В9, Р, Е, глюкоза, целулоза, пектинови и дъбилни вещества, минерални соли, фитонциди и ефирни масла. Плодът не само спомага за подобряване на паметта, но е полезен и при артрит, подагра, малокръвие, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, атеросклероза, заболявания на черния дроб, заболявания на бъбреците и пикочния мехур.

Печурки срещу плаките

Богати са на цинк, барий, магнезий, молибден, олово, йод и витамините А и В3. Печурките потискат развитието на раковите образувания и съдържат вещества, разрушаващи холестериновите плаки и спомагат за добрата памет.

Грозде за засилване на паметта

Грозде за здрави клетки

В този плод се съдържат всички витамини от групата В, които са необходими за доброто функциониране на клетките на целия организъм, не само на мозъка. Витамините от тази група са изключително важни за хората, които водят активен начин на живот, защото участват в тъканното дишане и получаването на енергия, стимулираща умствената дейност и паметта. Гроздето е богато още на фолиева киселина, витамините К и Р, активизира кръвообразуването, затова специалистите го препоръчват при малокръвие.

Тиквените семки подобряват паметта

Съдържат желязо и витамин В3. Те са необходими при дефицит на фосфор, магнезий, манган, желязо, цинк, селен. Тиквените семки подобряват паметта. Те са полезни особено за силния пол, защото народната медицина отдавна ги препоръчва за профилактика на простатит.

Ягоди и боровинки за повече домапин

Те помагат за изработването на допамин. В ягодите се съдържа и веществото физетин, което подобрява функциите на мозъка и предпазва клетките от дегенерация. Тези плодове ни защитават и от сърдечно-съдови проблеми, язва и болести на пикочния мехур.

Вижте и няколко метода, които подсилват паметта.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати