Солта избавя от стрес

Солта избавя от стрес

Завишените нива на сол в организма понижават съдържанието на хормона на стреса и повишават нивото на окситоцина – хормона, свързан с чувството на любов, установяване на социални връзки и чувствата, които изпитват едни към други децата и родителите.

Затова не е чудно, че хората, които са под стрес, често намират утеха в яденето на различни чипсове или пържени картофки. Окситоцинът действа притегателно за организма и така регулира нивото на стрес.

Повишеното съдържание на сол в кръвта се нарича хипернатриемия – тъй като натрият е основния елемент на формулата на солта. При хинернатриемия организмът се възстановява по-бързо след стрес.

Окситоцинът е решаващ, когато трябва да се понижи нивото на стрес. При високи нива на хормонът на любовта човек не чувства безпокойство в социалните взаимодействия.

Солта избавя от стрес

Действието на окситоцина е много сложно и този хормон не винаги е способен да предизвика чувство на любов или доверие, но той е един от основните участници във формирането на тези емоции.

Повечето хора установяват и поддържат социалните си контакти на маса. Алкохолът, стига да е в примамливи количества, действа отпускащо и подпомага контактите.

Но не бива да се подценяват и мезетата. При консумацията на солени мезета се повишава нивото на сол в организма и това допринася човек да се отпусне и да премахне стреса. Така че, колкото повече сол употребява човек, толкова повече го влекат социалните контакти.

При консумацията на продукти с повече сол се наблюдава така наречения „ефект на водопоя”. Когато човек изпитва жажда, трябва да се преодолее известен страх и безпокойство, свързани с общия източник на вода.

Това води до доверие към останалите хора и облекчава взаимодействието с тях. Така че, ако искате да предразположите събеседника или просто да подобрите социалните си контакти, добре е да подготвите и винаги да изкушавате околните с нещо соленичко.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати