Хранителен указател за децата: здравословно хранене за деца

Хранене при децата

Хранителен указател за деца

Нутриентите, изисквани за прием от едно дете са същите като тези за възрастните, разликата е само в количеството. В годините на израстването си децата имат по-голям апетит. Те имат нужда от много енергия, тъй като участват в много физически дейности. Изискваните нутриенти и техните източници са както следва:

Въглехидрати:

Те предоставят енергия, изисквана от тялото ни за изпълняване на каквито и да са физически дейности. Суровини като житните растения и зърнените храни, и нишестените зеленчуци като царевицата, картофите, боба, пастата и захарите съдържат голямо количество въглехидрати. Те трябва да бъдат включени в менюто ни ежедневно, тъй като тялото ни има постоянна нужда от енергия.

Протеини

Протеините изграждат и възстановяват телесните тъкани и регулират телесните процеси. Те образуват хормони и ензими. Известни са като градивните блокове на тялото ни. Тъй като са жизненоважни, всеки трябва да приема богати на протеини храни включващи мляко, сирене, тофу, домашни птици, месо, боб, леща, фъстъчено масло, ядки и семки.

Витамини

Различните видове витамини (витамините A, B, B12, C, D, E, K и т.н.) имат различни функции. Недостигът на който и да е от тях може да причини сериозни нарушения, поради което е наложително да се приемат богати на витамини видове храни. Спанакът, морковите, броколито, прасковите и кайсиите са богати на витамин А. Витамин В може да се намери в пълнозърнестите храни, хляба, зърнените закуски, домашните птици, месото и яйцата. Цитрусовите плодове, тъмно зелените зеленчуци и мангото съдържат витамин С. Млякото, яйцата, рибата, маргарина и слънчевата светлина са богати на витамин D. Зеленчуковите масла, маслото, жълтъците и млякото съдържат витамин Е, а зелените листни зеленчуци и млякото съдържат витамин К.

Ядене на пица

Минерали

Калцият е най-важният минерал, изискван от тялото ни за растежа, виталните функции и развиването ни. Наред с него, но в по-малки количества, са необходими и калий, желязо, магнезий и натрий. Повечето минерали могат да бъдат открити в млякото, зеленчуците и домашните птици.

Хранителната пирамида

Концепцията за хранителната пирамида се препоръчва от повечето диетолози. Тя ни дава поглед върху количеството от различните храни, които трябва да бъдат консумирани за здравословния ни живот. Пирамидата е разделена на четири хоризонтални части. Житните растения и зърнените храни са поставени на най-ниската (най-голямата) част, което означава, че те трябва да бъдат консумирани в големи количества. Втората част се състои от зеленчуците и плодовете, които трябва да се приемат в равни количества. Третата част са млечните продукти и протеините, а четвъртата (най-малката) са храните, съдържащи мазнини, олио и захари.

Здравословно хранене за децата

Родителите трябва да планират семейното хранене в определено време. Това ще помогне децата им да избягват дребните и бързи хранения. Както е показано по-горе, тъй като плодовете, зеленчуците, зърнените храни и млякото съдържат приблизително всички изисквани нутриенти, те трябва да бъдат включени във всекидневната диета.

Родителите трябва да осигурят разнообразие от различни здравословни опции, за да могат децата да имат право на избор. Те трябва да подтикват децата към изпробване на нови храни. Не осигурявайте сладки, пуканки или чипсове между храненията.

Универсално е оплакването, че децата не жадуват за зеленчуци или плодове. Родителите трябва да предадат атрактивен вид на тези ястия и да слагат повече зеленчуци в сандвичите или да приготвят зеленчукови супи. Те трябва да включват децата в дейността по планирането и приготвянето на храната. Децата трябва да взимат участие и в пазаруването на продуктите, тъй като това ще ги накара да се чувстват съпричастни.

Най-важното нещо, което трябва да спазват родителите, е да не принуждават децата да ядат. Принудата ще накара отрочетата им да не харесват каквато и да е храна. Вместо това им помогнете да разберат хранителната стойност на определените продукти. Оставете децата сами да разберат кога са се нахранили и не ги спирайте съвсем от сладките неща. В ресторантите поръчвайте салати и супи и избягвайте предлагането на готови храни.

Направете времето за хранене конфликтно- свободна и не-напрегната зона! Така децата ще очакват с нетърпение здравословните храни и това ще спести тревогите Ви.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати