gotvach.bg»Статии»Любопитно»Необикновените истории на известни ястия

Необикновените истории на известни ястия

Омлет

Дълги години се е смятало, че омлетът е изобретен от австрийски бедняци, тъй като в класическия му вариант към яйцата се добавяли парчета стар хляб.

Оказва се обаче, че омлетът е царско ястие. Рецептата за омлета е измислил виенски готвач, който е работил през деветнадесети век за император Йосиф Първи.

Майонезата е изобретена по време на обсадата на френския град Майон. За ремонта на крепостните стени се използвали белтъци, а жълтъците оставали неизползвани.

Херцог Ришельо заповядал да се направи някакъв сос от жълтъци, за да не се изхвърлят в такива огромни количества и готвачите ги разбъркали с олио и лимонов сок.

Соевият салам бил измислен от талантливия политик Конрад Аденхауер по време на Първата световна война. Първи опитали новия салам войници в Лондон и всички били във възторг от вкуса му.

Пилафът е бил изобретен специално за Александър Македонски. Той обичал пикантни храни. По време на един от походите неговите готвачи му приготвили ориз с моркови и лют червен пипер.

Макарони

Ястието се получило прекалено люто, затова те решили да смекчат вкуса му и добавили грозде и кайсии. След това пилафът се разпространил във всички страни в Централна Азия.

Пицата е била изобретена в древен Вавилон, а макароните дължим на италианско момиченце. То си играело с тестото от ресторанта на баща си и често го просвало да се суши на слънце във вид на въжета.

Баща й така харесал изсушените тестени въженца, че отворил фабрика за производството им. Бащата на момиченцето се казвал Марко Арони и оттам произлиза името на макароните.

Единственото ястие с рицарска титла е телешкото печено. Според легендата английският крал Карл Втори един ден толкова много харесал вкуса на телешкото печено, че извадил меча си и докоснал месото, с което го произвел в рицарско звание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати