Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да дегустираме вино

Как да дегустираме вино

AdminAdmin
Администратор
95442k
Вино

Има няколко прости правила, които трябва да се спазват при дегустацията на вино.

1. Помиришете виното. Поемете дълбоко въздух с носа, приближен максимално до чашата. Опитайте се да откриете следи от плодове, билки и техните аромати.

2. Разклатете внимателно виното с леки кръгови движения. Държейки столчето на чашата, правете по-бързи и интензивни кръгове. Отново помиришете течността. След разклащането се предполага, че виното е станало още по-ароматно.

3. Опитайте виното. Отпийте малко количество и го прекарайте с език през цялата си уста. В зависимост от това какъв е вкусът в устата ви, можете да разпознаете вида на виното.

Ако е много сух, то тогава има повече танин във винената напитка. Ако пък усещането не е за сухота, то тогава виното е по-меко и слабо. Отпивайки, вие ще можете да усетите още следи от боровинки или къпина, ароматни треви или ванилия.

Все пак не прибързвайте много с очакванията. Необходимо е много време, преди наистина да се научите да разпознавате различните съставки на виното. Всичко ще се случва с течение на времето.

Чаша Вино

4. Преглътнете виното. Тогава отново изследвайте усещанията си, дали след преглъщането виното е оставило трайни вкусови следи в устата или пък е не е оставило нито следа. Определете кое усещане ви допада повече.

Това са четирите основни стъпки, които трябва да се спазват. Освен това е необходимо и да обърнете специално внимание на цвета на течността. Неслучайно професионалните дегустатори разглеждат течността при подходяща светлина. Например младите червени вина са по-наситени в цветово отношение. Повечето млади бели вина са трептящи и искрящи, като някои от тях са почти безцветни.

По-старите реколти показват възрастта си чрез други признаци. Отлежалите червени вина не са толкова пъстри, имат по-скоро меки и бледи цветови тонове. С годините те дори придобиват кафеникави оттенъци. И при белите вина се наблюдават подобни промени. По-старите реколти са по-бледи, имат по-скоро кафеникави и оранжеви цветови акценти, за сметка на искрящо-жълтеникавите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest