Яжте домати, за да сте здрави и красиви

Ползи от Домати

Не е никак трудно да изглеждате красиви и здрави, без да харчите десетки, а и стотици левове за маркова козметика. Природата ни е дала храни, които консумирани редовно, спомагат за женската красота.

Така например редовната консумация на домати и употребата им в маски за лице помагат да се съхрани кожата млада и красива, установиха британски специалисти.

Те провели изследване, след което станало ясно, че съдържащите се в доматите антиоксиданти помагат да се поддържа водния баланс в кожата и я защитават от вредните слънчеви лъчи.

Червеният зеленчук може още да предпази кожата от обезводняване, до което може да се стигне при непрекъсната работа на климатика в офиса ви. Учените съветват винаги да имаме вкъщи домати не само като част от менюто, но и като козметична маска за лице.

Доматеният сок също е много полезна напитка. В неговия състав влизат лесноусвоими въглехидрати, пектинови вещества, органични киселини, каротин, витамин С, Р, РР и витамини от групата В, минерални вещества като желязо, калий, кобалт, мед, хром, цинк, манган, молибден.

В месестата част на доматите се съдържа много ценно вещество, наречено ликопен. Той е силен антиоксидант. Доматеният сок стимулира диурезата, нормализира нарушената обмяна на веществата и подобрява храносмилането.

Домати

Полезно е да се прилага при сърдечно-съдови заболявания и функционални разстройства на червата, съпроводени със запек.

Доматеният сок има способността да предпазва жените от разрушаването на костната тъкан, което често настъпва в периода на менопауза.

Според канадски учени ликопенът може успешно да се използва като естествена хранителна добавка за запазване плътността на костите и като алтернативно лечение на остеопороза.

Ликопенът намалява оксидативния стрес в костите и ограничава разрушаването на костната тъкан, като намалява риска от развитие на остеопороза.

Редовната консумация на домати и доматен сок спомага за намаляване нивата на холестерол и триглицериди в кръвта. Смята се, че тези липиди са основните виновници за сърдечни болести и водят до отлагане на мазнини в кръвоносните съдове.

Доматите са изключително полезни и за поддържането на здрави зъби, коса и кожа. Известно е, че доматеният сок се използва в лечението на тежки слънчеви изгаряния.

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Светла Милчева
Светла Милчева
14.07.2013 10:10
А кой беше казал ,че лекарството е горчиво!? По-приятно от това лекарство няма!
0
0