За и против пречистването на организма чрез гладуване?

За и против пречистването на организма чрез гладуване?

Програмите за детоксикация вече стават все по-популярни. Голяма част от тях идват и си отиват както новите диети. Ето някои плюсове и минуси на процедурите по детоксикация.

Като цяло храните, които прочистват организма, често са изтъквани като изключително здравословни.

Дори и ако се храним твърде много или не правим упражнения, необходимо ли е да подлагаме организма на подобен стрес, какъвто представлява детоксикацията? Към момента няма неоспорими научни доказателства, които подкрепят използването на интензивни очистващи програми.

Детоксикацията всъщност представлява различни начини, чрез които можете да се отървете от отпадъците и токсичните вещества, намиращи се в организма ви. В медицинската терминология тази дума се използва, за да се обясни процесът, през които преминава тялото, за да се пречисти кръвта от следите от наркотици и алкохол.

Постенето не е опасно за напълно здрав човек, който приема достатъчно количество вода. По време на периода на очистване най-вероятно ще се чувствате страхотно и усещането за празнота на стомаха може би е ще е благотворно.

От друга страна продължителните пости, продължаващи около 48-72 часа или цели програми, базирани само на прием на вода, лимонов сок, оцет или определени зеленчуци могат да бъдат опасни.

Ако имате високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, хипогликемия, диабет, инсулинова резистентност, недостиг на витамини и минерали, камъни в бъбреците, или пък сте бременна или в напреднала възраст, детоксикацията, ако изобщо е необходима, трябва да се извършва след задължителна консултация с лекар.

Ранните признаци за липсата на необходимите хранителни вещества са световъртеж, чести промени в настроението, раздразнителност, сънливост и главоболие. Продължителното постене води до намаляване на нивата на метаболизма, така че ползите от постенето всъщност впоследствие се превръщат в недостатъци.

Пет лесни стъпки за детоксикация

За и против пречистването на организма чрез гладуване?

Ето няколко препоръки как да пречистите тялото си по безопасен начин. Използвайте тези насоки в дългосрочен план и се опитайте да ги превърнете в постоянни хранителни навици.

1. Елиминирайте или сведете до минимум консумацията на алкохол, кофеин, пържени и преработени храни, безалкохолни напитки и лакомства. Не е необходимо да се разделите със всичко наведнъж. Намалявайте вредните храни и напитки с темпо, което няма да ви стресира.

2. Увеличете приема на вода. Уверете се, че на ден изпивате минимум два литра.

3. Включете фибри към ежедневното ви меню.

4. Намалете обема на поеманата храна. Не претъпквайте тялото си. Спрете да се храните при първите признаци на засищане или поне изчакайте 15 минути, преди да си сипете отново.

5. Наблегнете на зеленчуците и плодовете. Включете в диетата си още пълнозърнести култури, бобови растения, протеини (риба и месо), нискомаслени млечни продукти, растителни масла като например зехтин или олио от рапица.

Най-голямото предизвикателство най-вероятно ще бъде избягването на полуготовите и преработени храни. Опитвайте се да купувате и готвите със свежи продукти. Направете си още собствени зърнени закуски, гювеч, супи.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
27 886
27 886
05.06.2014 07:39
Напротив, точно това означава детоксикация! Детоксикацията на организма започва с първа стъпа спиране на вредните храни и навици като алкохол, цигари, пържени храни. Втората е започване на хранене със зеленчуци, плодове като изключително се препоръчва комбинирането с някакъв вид спорт. Добре е да се приемат и витамини в процеса на детоксикацията. Като лично аз препоръчвам пълната замяна на олиото със зехтин, както и приема му с по 1 ч.л. лъжичка на ден. А относно спорта - йогата е най-приятния и лек начин да се чувствате спокойни и същевременно пречистени.
0
0
Наталия
Наталия
30.09.2013 10:25
Съветите са правилни, само че те не са за детоксикацията (хихиих) а просто за природосъобразен начин на хранене, при който няма да се налага да се "детоксикирате" - термин, с който много се спекулира напоследък.00737
0
0