Кафето предпазва от рак на гърдата

Пиене на Кафе

Ето още едно полезно свойство за любимото ви сутрешно кафе, скъпи дами! Жените, които пият от най-популярната гореща напитка в света, се предпазват от агресивна форма на рак на гърдата.

Изводът направиха шведски учени, които успокояват, че дамите, които редовно пият черната напитка, е много по-малко вероятно да развият отрицателен естроген-рецептор рак на гърдата. Особено ако пият по пет и повече чаши на ден.

Повечето лекарства не са ефективно при този вид тумори, заради което химиотерапията често остава единствената възможност.

Жените, които пият кафе, е по-малко вероятно да се разболеят от рак на гърдата, отколкото тези, които рядко пият одобрителната напитка, категорични са учените от Институт "Каролинска" в Стокхолм.

Те изследвали близо 6000 жени, навлезли в менопауза. Тези от тях, които пиели по пет и повече чаши на ден било с 57% по-малко вероятно да се разболеят от рак на гърдата спрямо тези, които пиели по-малко от една чаша на ден.

Кафе

Учените открили също така, че кафето намалява леко опасността от всички останали видове рак на гърдата, но тази връзка е незначителна, когато се вземат предвид и други фактори като възраст и тегло.

Проучване на Майо Клиник от преди няколко месеца пък откри, че ако пиеш повече от две чаши и половина кафе на ден, намаляваш риска си от рак на матката.

Ракът на матката е най-разпространеният и агресивен рак на женските репродуктивни органи. Предпазните свойства на кафето срещу заболяването не са открити в другите богати на кофеин храни и напитки като шоколада и чая, например.

Други, по-стари изследвания показаха, че кафето намалява опасността и от други видове рак - рак на простатата и рак на черния дроб.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти