Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вредата от донатите и поничките

Вредата от донатите и поничките

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Вредата от донатите и поничките

Децата обожават донати с пудра захар, шоколад, сладко и глазура. Според диетолозите това е вредна храна, която възпитава децата в лош вкус към избора на десерти.

Тестото само по себе си не е толкова вредно за децата, освен ако не се прекалява с консумацията му. Но при пърженето на понички, мекици и други подобни десерти се използва една и съща мазнина, която се притопля многократно, когато става въпрос за големи количества.

Изпържените в старо олио понички също са вредни за детето – те травмират лигавицата на стомаха, тежко се усвояват и ако детето ви набляга на пържените вкусотийки от тесто, купени навън, много скоро може да посетите гастроентеролог.

Много от донатите могат да съдържат консерванти и различни вредни химични съединения. Ярката глазура се дължи на изкуствените оцветители.

Вместо да купувате на детето си такава храна, почерпете го със сладолед или крем, а поничките пригответе в домашни условия, за да сте сигурни в качеството им.

Вредата от донатите и поничките

Вкъщи можете да използвате фритюрник, защото той може да бъде настроен така, че да не надвиши температурата на олиото повече от сто и двадесет градуса – границата, когато мазнината става канцерогенна. След пърженето изхвърлете олиото.

За да направите страхотни понички, разбийте две яйца с една супена лъжица захар, една ванилия, щипка сол и щипка канела. Добавете брашно, докато тестото не стане гъсто и еластично.

Замесете тестото с ръце, откъснете парченца от него, превърнете ги в миниточилки от тесто и го защипете като кръгове. Правете ги не по-големи от пет сантиметра в диаметър, за да не останат сурови.

Нагрейте олиото и тогава пускайте поничките, запържете ги до златисто от двете страни, извадете ги на хартия и след като излишъците от мазнина попият в хартията, преместете ги в голяма чиния и поръсете с пудра захар или разтопен шоколад.

Можете да направите и полезни топчета от извара, децата много ги харесват. Смесете четиристотин грама извара с една чаша и половина брашно, една чаша захар, три яйца, половин чаена лъжичка сода и една щипка сол.

В загрято олио с помощта на две лъжици оформяйте топчета и ги изпържете. Като изплуват на повърхността и станат златисти, извадете с решетъчна лъжица и поръсете с пудра захар.

Но ако все пак детето ви иска да яде купешки понички и донати, избирайте такива с ягодово сладко, конфитюр от плодове и избягвайте шоколадовия и кремов пълнеж. Той подсказва, че в него може да присъства палмово масло. От глазурите най-безопасна е бялата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest