Полезни съвети за готвене на риба
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Полезни съвети за готвене на риба

Полезни съвети за готвене на риба

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Риба
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Пържената риба ще стане по-вкусна, ако я накиснете за десет минути в мляко, след това я потопите в брашно и я пържите във вряща мазнина. За да не пръска олиото, а рибата да се изпържи добре, покрийте тигана с обърнат гевгир.

Независимо колко е голяма рибата, тя се запича в предварително загрята фурна. Ако имате опасения, че рибата ще се разпадне на парчета при пърженето, посолете я петнадесет минути преди това.

Варената риба е готова, ако перките й се отделят лесно. Пържената риба е готова, ако при натискане с лъжица от нея изтича прозрачен сок. Не пържете замразена риба, тя ще остане сурова отвътре. Първо я размразете, но не в микровълнова, а в съд със студена вода.

След консумацията на риба и мазни ястия не трябва да се пие студена вода. Не съхранявайте риба заедно с млечни продукти, тъй като от това може да замиришат на риба.

Ако съдът, в който сте държали или готвили риба, продължава да мирише неприятно, изплакнете го с вода с оцет, за да изчезне миризмата. Херингата ще бъде нежна и мека, ако преди да я сготвите, я накиснете за малко в мляко.

Риба със сос

Когато готвите морска риба, напръскайте я с оцет или лимонов сок преди термичната обработка – това отстранява силната миризма. Ако искате да сварите риба, направете първо зеленчуков бульон като за супа.

Ако искате да приготвите желирана риба, сложете първо да се варят главите и едва след двадесет минути пуснете във врящия бульон и останалите парчета риба.

Развалената риба се познава най-вече по неприятната миризма. Мускулната й тъкан е повяхнала, ако натиснете рибата с пръст, остава дупка, а ако я разрежете, изтича мътна течност с мехурчета.

Първокачествената замразена риба има чиста повърхност, няма разкъсвания на кожата, охлузвания и кръвонасядания. Подкожната мазнина на такава риба е бяла, без неприятен мирис.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати