Какво знаете за черния пипер?

Черен Пипер

Черният пипер е изпълнен със странности – от него храната става по-вкусна, а помиришете ли го, задължително кихате. Това растение е лиана, чиито плодове се изсушават и след това се смилат.

Родината му е Индия, а мястото, където е открит за първи път, е известно като земята на пипера. Растението стига до петнадесет метра. Ценността на черния пипер е в това, че крайният продукт са изсушените плодове.

Полезните вещества на растенията се концентрират в плодовете им – там са витамините, микроелементите, етеричните масла. Първите европейци, които опитали тази подправка, били изумени от свойствата й. Това били воините на Александър Македонски.

Те приписвали на черния пипер чудодейни свойства, вярвали в целебната му сила и подправяли с него всички ястия. Древна Гърция и Древен Рим с удоволствие изкупували от Индия черен пипер и по някое време той достигнал цената на златото. В Русия черният пипер се използвал и в сладкарството.

Знае се, че освен черния пипер съществува бял, розов и червен. Само червеният обаче няма отношение към лианата, от която се прави черният пипер, тъй като червеният се прави от червени чушки.

Всички останали цветове пипер се получават от растението Piperaceae. Цветът на крайния продукт зависи най-вече от степента на зрелост на плода.

Черен Пипер

Черният пипер е незрял плод, който е изсушен. Розовият е почти узрял, а белият пипер е напълно узрял плод, накиснат във вода, обелен от обвивката и изсушен.

Етеричното масло, което се съдържа в черния пипер, е причината за силната му специфична миризма, а азотосъдържащото вещество пиперин е носител на пикантния му вкус.

В плодовете на черния пипер се съдържа витамин С, минерални соли, смола и нишесте. Трудно е да си представим кулинарията без използване на черен пипер.

С помощта на черен пипер може да стоплите храносмилателната система, да подобрите апетита си, да се избавите от излишните газове, да подобрите циркулацията на кръвта.

При повишено вътречерепно налягане е полезно да сдъвквате зърна черен пипер, в комбинация със стафиди, като постоянно изплювате всичко от устата си, заедно със слюнката. Това се прави пет минути и води до изкарване на излишната влага от тялото и намаляване на налягането. Прави се един месец, един път дневно.

При настинка и заболявания на дихателната система се прави смес от една чаена чаша мед и една супена лъжица смлян черен пипер. Консумира се три пъти дневно по една чаена лъжичка.

Според Аюрведа черният пипер сгрява кръвта, повишава общия тонус на организма. От древни времена е известно свойството на черния пипер да усилва мъжката потентност.

За целта се прави смес от една чаша прясно мляко, половин чаена лъжичка черен пипер и половин чаена лъжичка захар. След два приема вече има ефект.

Черният пипер не се разрешава на хора, които имат проблеми с пикочния мехур, бъбреците, анемия, силни алергични реакции, както и при язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Рейтинг

5 0
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати