Бадеми и зелени зеленчуци укрепват костите

Бадеми и зелени зеленчуци укрепват костите

Лесно е да приемете костите си за даденост и да игнорирате грижата за тях, докато не счупите крак или ръка.

Грижата за тях още от младежките години ще има влияние върху състоянието им, когато сте вече във напреднала възраст. В текста ще откриете важна информация за живата тъкан – костите.

Храните, богати на калций, са повече от необходими за здравината на костите ви. Въпреки че млякото е добър източник на ценния минерал, все пак със сигурност то не е единственият.

Специалистите препоръчват горещо приема на кисело мляко и сирене, храните, обогатени допълнително с калций, както и богатите на минерала бадеми и зелени зеленчуци.

Оказва се, че някои от обогатените с калций продукти и напитки съдържат много повече калций от млякото.

Плодовете и зеленчуците, които не съдържат много калций, също са полезни за костите, въпреки че все още няма категорични изследвания в тази насока. Това е така, защото те смекчават въздействието на киселините в тялото, а високите киселинни нива не са полезни за костите.

Бадеми и зелени зеленчуци укрепват костите

Прекаляването с алкохолните напитки засяга черният дроб, мозъкът и други части на тялото. Алкохолът е пагубен и за костната система.

Редовните консуматори на алкохол рискуват да загубят плътността на костите си и когато тя достигне достатъчно критични нива, се стига до заболяването от остеопения.

Това е по-леката форма на остеопороза. Все пак алкохолизмът и тежкото пиянство с времето причинява недостиг на калций и сигурно изтъняване и чупливост на костите, известно още като остеопороза. Пушенето също е рисков фактор, който може да ви докара остеопороза.

Важно е още да се знае, че състоянието на зъбите е показателно за цялата костна система. Загубата на здравина на костите може да порази цялото тяло. Устната кухина не прави изключение.

Ако челюстните ви кости се влошават или губят плътност, резултатът може да бъде загуба на зъби, влошени венци и рушащ се емайл.

Стоматологът ви може да диагностицира остеопороза чрез рентгенова снимка и наблюдение и анализ на свързаните здравословни проблеми.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати