Възбуждащи апетита напитки

Възбуждащи апетита напитки

Разнообразието на храните изисква разнообразни напитки. Към едни храни подхожда коняк, бренди или водка, а към други – сухо газирано вино. Към някои се предлага бяло или десертно вино.

Бирата и вермутът са напитките, които най-силно възбуждат апетита. Сред безалкохолните напитки газираните питиета също се считат за подсилващи желанието за хапване.

Има две основни групи възбуждащи апетита напитки:

1) Напитки с високо съдържание на алкохол: бренди или коняк, водка или аквавита, както и сухите десертни вина, като порто, медейра, шери, малага, тарагона и др.;

2) Напитки, съдържащи освен повече или по-малко алкохол и растителни горчиви добавки – това са готовите аперативи и вермути. Към индивидуално приготвените коктейли се прибавят растителни горчиви средства, каквито са: ангостура битер, портокалов битер или аромат на лимон и портокал. Не трябва да се забравя, че корите на тези цитрусови плодове трябва да бъдат старателно измити с топла вода.

Газирани напитки

Двете групи напитки възбуждат дейността на слюнчените и стомашните жлези вследствие съдържанието на алкохол или растителни горчиви средства и с това предизвикват апетит.

Ето няколко вариации на втората група напитки, възбуждащи апетита:

Вермут със сода. От 50 до 100 мл. вермут се разрежда с малко количество минерална или газирана добре охладена вода.

Вермут с лимон. На ръба на коктейлната чаша се поставя една осминка лимон. Налива се от 50 до 100 мл. вермут и се сервира. Гостът сам изстисква в питието си сока от лимона.

Тези рецепти могат да се приложат и към упоменатите в първата група десертни вина. За препоръчване е обаче тези вина да се консумират без добавки.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати