Пъпешът - любимият плод на лятото

Пъпеш
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
8.50 лв.
Виж ››

Пъпешът е един от любимите летни плодове, който е отличен източник на витамини от група В и С, на калий, магнезий, желязо, калций, селен и германий.

Последният е изключително рядък и ценен микроелемент, за който се смята, че поддържа младостта на клетката. Германият се съдържа също в ниски количества в следните хранителни продукти: рейши, бял лук, женшен, алое вера.

За германият е установено, че понижава или стабилизира кръвното налягане и серумния LDL холестерол, стимулира производството на интерферон, стимулира размножаването на белите кръвни клетки, подобрява усвояването на кислород от телесните тъкани, защитава срещу радиация и свободни радикали, потиска развитието на вредни микроорганизми, подпомага възстановяване на костната плътност при остеопороза, действа като потенциален болкоуспокояващ агент.

Заради всичко от изброеното германият е широко приложим в лечението на СПИН, алергии, артрит, кандидози, повишен холестерол, инфекции, катаракта и болкови синдроми.

Подобно на краставицата, пъпешът има високо съдържание на течности – 67%, и сравнително ниска калоричност - 42 ккал на 100 г.

Парчета Пъпеш

Ако сме прекалили с мазните храни през деня, консумацията на пъпеш като междинна закуска, ще освободи организма ни от допълнителния излишен холестерол. Няколко парченца пъпеш могат да помогнат за подобряване на бъбречните и чернодробните функции, да пречистят кръвта, капилярите и кръвоносните съдове.

Съставът на сочния плод включва и фолиева киселина, която стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха. 150 грамa пъпеш на ден са достатъчни за нуждите на организма от фолиева киселина.

По 200 г от плода на ден пък се препоръчват при главоболие, като парченцата се задържат в устата и се дъвчат бавно.

Няколко разтоварващи дни с плода в сезона на пъпешите ще ви освободи и от излишни килограми. Може да си правите по 1-2 разтоварващи дни седмично през цялото лято. Пъпешът не бива да се консумира на празен стомах или веднага след ядене, а поне 2 часа по-късно. Това се налага, тъй като консумиран веднага след храна, той пречи на храносмилането и може да доведе до диария.

Има и друго уточнение - пъпешът не бива да се консумира заедно с алкохол, студена вода, мляко, млечни продукти и яйца.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати