Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайни за хубав кекс

Тайни за хубав кекс

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Вкусен Кекс

Въздушен пухкав кекс може да опече далеч не всяка домакиня. А това не е никак трудно, стига да знаете някои тайни на приготвянето на този вкусен десерт.

Необходими са ви пет яйца, една чаена чаша захар, една чаена чаша брашно, щипка сода, хартия за печене.

Първата тайна на кекса е, че яйцата за тестото трябва да са добре охладени. Затова преди приготвянето на тестото ги оставете във фризера за десет минути.

Яйцата се разбиват в много дълбока купа, за да не пръска извън съда. Разбиват се с миксер на максимална мощност, докато не се превърнат в жълта пяна.

При разбиването трябва леко да наведете на една страна купата, а миксера дръжте така, че да докосва само повърхността на яйцата, без да влиза надълбоко.

Добавяйте захарта на малки порции, като не преставате да разбърквате с миксера. След това изключете миксера и добавете брашното, като разбърквате с лъжица внимателно.

Добавете една щипка сода. Тестото вече е готово. Подгответе формата за печене. Най-добре е ако тя се разглобява. Застелете дъното на формата с оризова хартия или хартия за печене и наръсете с брашно.

В предварително нагрят до двеста и петдесет градуса фурна поставете формата за печене, в която бавно и внимателно сте изляли цялото тесто. Не отваряйте вратата на фурната, докато кексът се пече.

Ако я отворите дори само веднъж, кексът ще спадне. При диаметър на формата за печене двадесет и пет сантиметра времето за изпичане на кекса е четиридесет и пет минути.

Кекс

Готовият кекс се вади от фурната, охлажда се във формата, без да се вади. Едва когато кексът е напълно изстинал, се изважда от формата, в противен случай може да се разкъса. Поръсва се с пудра захар и се поднася, нарязан на парчета.

Ако искате да изненадате себе си и семейството си с вкусен кекс, опитайте непременно тези рецепти за:

- пухкав домашен кекс;

- кекс с ябълки;

- кекс без яйца;

или вижте как да си направите глазура на вашия кекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.2
56
43
36
28
11
Дай твоята оценка:

Коментари (27)

Изпрати
Име
Име
18.06.2014 09:59
Този кекс без мазнина ли се приготвя?
Мляко също ли няма?
Една щипка сода не е ли малко?
Съжалявам, ако с това обиждам авторката,
нека уточня нещата, защого имам намерение
да го направя, изглежда прекрасно.

Поздрави! Ваня
20
2
Десита
Десита
26.05.2014 19:24
Здравейте мили дами,
аз от години си правя кекса на мама- 4 яйца, 1 и половина чаша захар, половин чаша кисело мляко с разтворена вътре сода,половин чаща олио и около 2 и половина чаши брашно, с допълнително какао и орехи, печен 30-35 минути при 200 градуса и всичко си беше добре ... докато си бях при мама.
Но сега пека в друга фурна , в друга форма за печене и ето , че утвърдена рецепта нещо не се получава.Проблемът е , че след като го изпека и спра фурната той спада, въпреки , че изглежда опечен, дори спукан.
Не разбирам къде е проблемът,пека го по средата на печката даже по някога пускам и вентилатор
4
0
Пфууу, аман
Пфууу, аман
16.10.2014 21:13
Пробвай на 160С с вентилатор за 40-45 мин.
Успех!
5
0
Андреана
Андреана
27.01.2014 21:50
глупости,без мляко и без мазнина,кекс не става,ако ще и десет яйца да сложите
6
7
Анна
Анна
08.10.2015 14:59
Напротив, става. Кекса който аз правя, да, има олио, но няма мляко, нито набухватели и е с 4 яйца. Става много вкусен и мек.
3
0
Случаен посетител
Случаен посетител
01.12.2013 22:42
Някой да е чувал за пандишпаново тесто....е това е рецептата....какъв омлет,к'ви пет лева....
10
7
Пфууу, аман
Пфууу, аман
16.10.2014 21:10
Дори пандишпан не се пече на 250С за 45 минути.
7
1
galiana
galiana
25.09.2013 23:05
Рецептата е сбъркана! Всички продукти задължително трябва да са на стайна температура, особено ЯЙЦАТА! Това го пише във всички кулинарни книги, специализирани сайтове. Дори се препоръчва брашното след като се пресее, леко да се затопли.
23
5
Надка
Надка
25.09.2013 21:10
кекс се пече на 180 градуса
10
2
Ани
Ани
21.09.2013 15:02
Лена,би ли написала точните мерки за твоя кекс.Благодаря предварително.
1
0
МИМИ  технолога
МИМИ технолога
17.08.2013 18:47
Тая рецепта е голяма измислица не я правете ,за да не си губите времето и продуктите няма реална рецепта за кекс без мазнина мляко и набухвател ,всичко останало е инпровизация на някой неудачник в кухнята .
4
4
Борисова
Борисова
19.12.2014 11:19
Не съм съгласна с вас.Правя кекс без мляко а с хладка вода.Всички които са го опитвали страшно много го харесват.Пробвайте.И след това пишете.
2
0
Лена
Лена
16.03.2013 11:16
За да стане хубав и пухкав кекс тези напътствия са много важни. Аз по принцип разбивам белтъците на сняг отделно от жълтъците, но резултата пак е много добър. Рецепти за кекс най-различни, но ако се спазват някои "тайни", резултата ще е повече от отличен. В рецептата на кекса който правя (почти само по една рецепта, но винаги резултата е поне отличен - мнение на хората които го опитват)има освен яйца, брашно и захар и прясно и кисело мляко, олио, бакпулвер, ванилия, ром, какао. А относно печенето - това вече си е цяло изкуство, защото може много добре да си приготвил някое тесто (без значение кексово, пита, козунак или някакво друго) и пак да се провалиш с печенето. И винаги съм слагала кекса в загрята фурна, но следващия път определено ще го сложа в студена. Благодаря на всички, ще приложа от вашите мнения това което ми дапада, и следващия ми кекс ще е още по-добър.
1
0
Изумена
Изумена
26.01.2012 15:58
Леле, колко сте злобнииии!!! Сиси предлага някаква рецепта и твърди, че е за "превъзходен кекс"... Е, след такова претенциозно представяне, няма как да не го е опитвала и да не е поне добър, ако не "превъзходен". А вие псевдодомакини, като не ви се струва добра идея, си джуркайте ароматизираните буламачи и не си натрапвайте мнението! Може да се изненадате, но има мнооооого рецепти за кекс, нищо че вие знаете по една... :-)))
3
10
Пфууу, аман
Пфууу, аман
16.10.2014 21:07
Е хайде, Изумена, не се двуумете а се захващайте с така дадената рецепта. Изпечете на 250С за 45 минути и кажете какво се е получило.
5
0