gotvach.bg»Статии»Любопитно»Интересни факти за готвенето

Интересни факти за готвенето

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Супа
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
15.00 лв.
Виж ››

Зеленчуците, които съдържат витамин С, не се накисват преди варене. След като ги сварите, не изхвърляйте водата, в която са се варили, а я използвайте за основа на супа или сос.

Използвайте шафран в готвенето – той придава красив златист цвят на всяко ястие. Ако искате твърдо авокадо да омекне, оставете го за една нощ в торба с ябълки. Не оставяйте краставица близо до ябълки, защото бързо се разваля.

Ако се чувствате вяли и подтиснати, наблегнете на консумацията на продукти с оранжев цвят. Той дарява с бодрост и оптимизъм. Яжте моркови, портокали, праскови, кайсии, пъпеш.

За да имат зеленчуците по-нежен и богат вкус, преди да ги добавите в ястие, ги задушете леко в съвсем малко вода, като не позволявате на течността да кипне.

Оцет

Не прекалявайте с оцета в салатите, а в доматената салата можете да не го добавяте изобщо. Когато е възможно, заменяйте оцета с лимон.

Прекаленото подправяне с оцет на ястията и салатите притъпява чувствителността на езика и способността му да различава отделните вкусове.

Преди много години в арабските страни е съществувал странен обичай – ако мъжът отказвал да приготви кафе на съпругата си, след като го помоли за това, това бил намек, че тя трябва да се приготви да напусне къщата му.

Ако нямате подръка клечка за зъби, за да проверите дали кексът или питката са изпечени достатъчно, можете да използвате за целта обикновена игла.

Добре опеченият блат за торта не трябва да съдържа и една бучица, тестото трябва да е много добре омесено. Различните видове блатове трябва да отговарят на различни изисквания.

Пандишпановият блат трябва да е с дребнопореста, еластична структура на изпеченото тесто, многолистният – с тънки слоеве, които на цвят са от светлокремави до кафеникави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати