Кога започваме да усещаме по-слабо вкуса на храната

Кога започваме да усещаме по-слабо вкуса на храната

С напредването на възрастта в човешкия организъм настъпват някои необратими промени и процеси. Едно от тях е намаляване на способността да усещаме аромата и вкуса на храните и напитките.

Български специалист медик, цитиран от 24 часа твърди, че след 45-тата ни годишнина започват осезаеми промени в начина, по който възприемаме вкусовите качества на приеманите продукти.

Солено, сладко, горчиво, люто и кисело са усещания, които стават разпознаваеми благодарение на вкусовите луковици, разположени на различни места по повърхността на езика, устната кухина и в малка степен в гърлото.

С възрастта обаче функциите на тези рецептори неминуемо започват да отслабват. Ето защо с течение на годините ще започваме все по-слабо да усещаме ястията и все по-трудно ще разпознаваме без проблеми с какво се храним.

Все пак тези промени не са толкова притеснителни. Намаляването на този тип възприятия става плавно и в никакъв случай не може да се стигне до състояние, в което трудно ще усещаме вкуса на храната.

Освен възрастта, фактори за този тип състояние на притъпен усет се получава и вследствие на нарушения хормонален баланс, болести на щитовидната жлеза, епилепсия, захарен диабет, стомашни проблеми, други заболявания и травми.

Често намаляването на вкусовите усещания при млади хора може да бъде сигнал, че в организма се протичат някои неблагоприятни процеси.

Според специалистите, ако имате подобни състояния за по-продължителен период от време задължително трябва да се консултирате с лекар, тъй като промените във вкуса може да са белег и за образувания във вътрешните органи и главата.

Психичното и емоционалното състояние също имат огромно въздействие върху вкуса.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати