Копърът съдържа повече витамин С от лимона

Копърът съдържа повече витамин С от лимона

Копърът е една от любимите подправки за летни салати. Той е отглеждан в античността в средиземноморските страни. В Гърция е използван за лекарство, в Рим – за украсяване на помещенията и за ароматизиране.

В семената и зелената част на копъра се съдържат много витамини – РР, С, каротин, витамини от групата В, а също така желязо, калий, магнезий, калций, фосфор. Витамин С в копъра е три пъти повече, отколкото в лимона.

Копърът има редица лечебни свойства – намалява високата температура, има диуретично свойство, противовъзпалителни, успокоителни и бактерицидни свойства.

Копърът усилва притока на мляко по време на кърмене. Освен това е полезен при гадене, действа съдоразширяващо и болкоуспокояващо. Отварата от копър или от семената му разширява кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане, отпуска гладката мускулатура на червата.

За да направите отвара от семена на копър, залейте две чаени чаши семена от копър или четири чаени лъжички зелен копър с две чаени чаши гореща вода, оставете да престои петнадесет минути и прецедете.

Копърът съдържа повече витамин С от лимона

Отварата от семена на копър се дава на бебета при колики, на деца при болки, предизвикани от подуване на стомаха. Отварата от листа или семена на копър се пие при хипертония, стенокардия, болести на черния дроб и далака, бъбречни болести, алергия, безсъние, главоболие, нервна възбудимост, подут корем, запек.

Отварата от семена се пие топла при главоболие, кашлица и стомашни болки, както и при алергия. Студената отвара от копър се използва за лечение на възпаление на очите.

Топлата отвара от семена на копър в сметана, загрята на слаб огън в продължение на един час, се препоръчва на кърмачки за увеличаване на млякото.

За да се премахне сърбежът от ухапване на насекоми, кожата се намазва с пресен сок от копър и се прави компрес от стрити на каша листа от копър. По време на бременност копърът не се препоръчва.

При термична обработка копърът губи аромата си, затова нарязаният копър се добавя във вече готовите ястия. С цветовете на копъра се ароматизира оцета и придобива чудесен аромат.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Елица
Елица
21.05.2014 10:04
Много добра статия. Без да знам действието на копъра вчера си сложих доста голямо количество на пресните картофки, в късния следобед си премерих кръвното и се оказа че е нормално - 120/80.
Изключително бях изненадана, защото в последно време кръвното ми се движеше в рамките на 180/100 ; 200/100 - затова периодично си го меря... Сега разбирам, че е възможно копърът да е подобрил показателите ми.
3
0