gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Краставиците – храна на шест хиляди години

Краставиците – храна на шест хиляди години

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Краставици
Чугунен тиган с капак - 26 см-16%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
70.00 лв.
59.00 лв.
Виж ››

Първите исторически сведения за краставиците са открити в древни индийски ръкописи на повече от шест хиляди години. Дивите краставици и днес са често срещани в Индия. Те се увиват около дърветата като лиани и създават непроходими дебри.

Дивите краставици могат да достигнат височина двадесет метра, защото се увиват нагоре в търсене на светлина. Такива гигантски растения се срещат в Непал и Афганистан.

В Индия дивите краставици се използват за създаване на живи огради. Питомната краставица е била известна още в Древен Египет и Древна Гърция. Те били ценени като храна и лекарство.

Дълго време хората не можели да си обяснят защо краставиците горчат. Горчивината на зеленчука се предизвиква от специалното вещество кукурбитацин. Степента на горчивина зависи също така от слънцето – колкото по-ярко свети слънцето, толкова са по-горчиви краставиците.

Салата с Краставици

Хранителната стойност на краставиците не е голяма, затова те се препоръчват при диети. Те съдържат до деветдесет и шест процента вода, пектин, белтъчини, витамин А, В и С, както и минерални соли.

Благодарение на високото съдържание на калий краставиците стабилизират кръвното налягане. Съдържанието на йод ги прави полезни за щитовидната жлеза.

Краставиците възбуждат апетита, усилват отделянето на стомашен сок, спомагат за усвояването на мазнините и изхвърлянето от организма на излишната сол.

При редовна консумация на краставици се забавя преобразуването на въглехидрати в мазнини. На хората, които искат да отслабват, се препоръчват разтоварителни дни с краставици – изяждат се два килограма краставици.

Краставиците се препоръчват при подагра, нарушения на сърдечно-съдовата дейност, болести на черния дроб и бъбреците. Кашата от краставици се използва като външно средство при възпаления на кожата.

Краставиците помагат както при високо, така и при ниско кръвно налягане. Краставиците помагат при запек, безсъние и отоци. Сокът от краставици, подсладен с мед, помага при стомашни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати