gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Меню според възрастта

Меню според възрастта

Меню според възрастта

Всяка възраст има свои особености и свои потребности. Това се отнася и до храненето. Храната, която консумираме, когато сме на двадесет години, се различава от тази, която трябва да ядем, когато станем на петдесет.

Двадесетгодишните трябва да консумират храна до 2000 калории дневно. На тази възраст започва консумацията на алкохол, която нарушава метаболизма и това води до качване на килограми.

Не е добре увличането по алкохолни напитки, както и по заведенията за бързо хранене. Полезно е да се консумират пет порции плодове и зеленчуци дневно, мазна риба веднъж седмично.

На тридесет години препоръчваните дневни калории са 1940. В тази възраст мускулната активност намалява, затова трябва да се консумират нискокалорични продукти, пърнозърнест хляб и много зеленчуци.

Меню според възрастта

На четиридесет години човек започва да качва килограми, защото става по-малко подвижен, губи силата на мускулите си. Трябва да бъдат намалени порциите, а калориите да се намалят до 1920 дневно.

Добре е всеки ден да се консумират шепа ягоди, малини или боровинки – в пресен или сушен вид. Витамин Е ще подпомогне работата на сърцето и ще отложи остаряването благодарение на антиоксидантните си свойства.

На петдесет години препоръчваните калории са 1800 дневно. От менюто трябва да изчезнат всички бързоусвоими въглехидрати - те се съдържат в тестените изделия.

Препоръчва се консумирането на една-две порции кисело мляко дневно за избягване на остеопороза. Витамин В е особено необходим за добрата работа на нервната система.

На шестдесет години дори най-стройните хора качват килограми, затова препоръчваните калории намаляват до 1780 дневно. Добре е да се консумират броколи, зелени зеленчуци и аспержи.

На седемдесет години физическата активност намалява, както и апетитът. В този период е добре да се консумират морски дарове и риба, защото са богати на цинк и витамини. Веднъж седмично е полезно да се консумира черен дроб и пшенични кълнове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати