Ябълковият оцет

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Оцет
Стилен бял оливерник - 4-ка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилен бял оливерник - 4-ка
29.99 лв.
Виж ››

Оцетът е известен на човечеството от най-древни времена. В древността той се е добивал по естествен начин – в резултат на ферментация на грозде, ябълки и други плодове.

От всички видове оцет най-полезен е ябълковият, защото има лечебна сила. В него се съдържат ябълкова, млечна, оцетна, аскорбинова киселина и голямо количество витамини и минерали.

Всички тези вещества влияят благотворно върху човешкия организъм, като го защитават от неблагоприятните въздействия на околната среда. Ябълковият оцет пречиства тялото и помага за изхвърлянето на шлаки и токсини.

При систематична консумация на ябълков оцет се постига отслабващ и оздравителен ефект върху организма. Можете да приготвите ябълков оцет сами.

За тази цел са ви необходими ябълки, здрави или ударени. Измийте ги, изрежете ударените места, нарежете на ситно и залейте с топла вода да ги покрие и да има отгоре три сантиметра.

Ябълков Оцет

На един килограм ябълки е необходимо да бъде добавена захар – 150 грама. Оставете съда с плодовете за две седмици на топло, за да ферментира.

Всеки ден разбърквайте ябълките. Можете да добавите вкиснало сладко, за да ускорите процеса. След две седмици филтрирайте течността и я разлейте в бутилки, без да ги запушвате.

Не ги пълнете догоре, за да остане място за газовете от ферментацията. След десет дни филтрирайте отново и прелейте в чисти бутилки. Повторете процедурата още един или два пъти през десет дни.

Готовите бутилки с оцет се запушват с чисти тапи или се заливат с горещ восък. В кулинарията ябълковият оцет се използва за мариноване на месо, риба, за профилактично изплакване на плодове и зеленчуци при големи горещини.

Ябълковият оцет подобрява хранителните качества на продуктите и тяхната усвояемост от организма, стимулира обмяната на веществата, намалява желанието за ядене на сладко, има противовъзпалителни и противогъбични свойства, използва се и за премахването на брадавици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати