gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Нужни са ни до 120 гр. белтъци дневно

Нужни са ни до 120 гр. белтъци дневно

Пиене на Мляко

Белтъчният компонент на храненето е сред ключовите съставки на ежедневното меню.

Дневната нужда от белтъци в храната е до 120 г. Но това е максимумът. Обикновено дневно в организма се внасят около 70 – 100 г белтъци, което всъщност също е достатъчно количество.

Особено необходим е приемът на белтъци за подрастващите. При тях протичат интензивни процеси на изграждане на клетки и тъкани. Ето защо те се нуждаят и от повече белтъчни продукти.

И ако за възрастни количеството използван белтък дневно е 1.1 – 1.3 г на килограм телесна маса, то за децата тази норма може да се увеличи 2-3 пъти.

Пържола

Важно е обаче не само количеството, но и качеството на консумираните белтъци. Белтъците се състоят от по-прости съединения – аминокиселини, сред които са и т.нар. незаменими аминокиселини.

Човешкият организъм не може сам да ги синтезира, затова те задължително трябва да постъпват отвън.

Особено богати на незаменими аминокиселини са животинските белтъци, които влизат в състава на такива продукти като говеждо месо, треска, яйца, млечни продукти (сирене, извара).

Растителните продукти съдържат много по-малко незаменими аминокиселини, отколкото животинските. Затова вегетарианството невинаги е полезно. При консумацията само на растителни продукти организмът не получава нужното количество незаменими аминокиселини, а това се отразява върху синтеза на белтък от организма.

Орехи

За нормалното протичане на белтъчната обмяна вегетарианците трябва да поглъщат голям обем храна, което не е без значение за стомашно-чревния тракт.

От растителните продукти голямо количество незаменими аминокиселини се съдържа в орехите. Те обаче едва ли могат да съставят главната част на хранителната дажба.

За сведение ще добавим, че при изгарянето на 1 г белтък се получават 4 килокалории.

Не бива да забравяме, че белтъците имат т.нар. специфично динамично действие, т.е. ускоряват обмяната и на други вещества, по-точно усвояването на мастите от организма.

Затова в различните диети за отслабване белтъчната съставка трябва да бъде пълноценна, иначе ще блокира метаболизма на мастите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати