Как да мариноваме месо за барбекю

Грил

Месото е много по-вкусно, когато е мариновано, преди да бъде изпечено на барбекю. Така става много по-сочно и ароматно, и направо се топи в устата.

Месото се маринова в оцет, кисело мляко, доматен сок и сок от нар, във вино, в лимонов сок с босилек, в ябълков сок – във всички продукти с повишена киселинност.

Агнешкото месо се реже на средно големи кубчета за барбекю, свинското може да се нареже и по-едро, то попива много добре маринатите. Най-трудно се маринова агнешкото месо, защото има специфичен аромат.

Лукът и зелените подправки трябва да се намачкат с ръце, за да пуснат сока си и да направят маринатата по-ароматна. Месото се маринова в емайлирана, стъклена или керамична купа.

Когато слоевете месо са подредени, покрийте ги отгоре с чиста чиния, а върху нея поставете пълен буркан с вода. Количеството компоненти се определя на око.

Шишчета

Босилекът и риганът са идеални за приготвяне на марината за барбекю. В купа наредете слой месо, слой нарязан лук, слой босилек, посолете и поръсете с черен пипер. Изцедете сока от един лимон и сложете и лимона върху месото.

Следва нов слой месо, лук, босилек, черен пипер и сол, лимонов сок и лимон. Оставете в хладилника за осем часа. Не оставяйте месото с тази марината повече от осем часа, защото месото ще стане твърде кисело на вкус.

Свинското месо е прекрасно, ако се маринова в бяло вино. Наредете месото в купа и залейте с вино – половин чаша бяло вино на един килограм месо. Затиснете с тежест и оставете за четири часа в хладилника.

Телешкото месо става по-вкусно в червено вино. Наредете месото в купа и добавете нарязан на кръгчета лук, нарязан на дребно чесън, посолете, поръсете с черен пипер и залейте с червено вино – половин чаша на килограм месо. Оставете за четири часа в хладилника.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
borislav
borislav
17.06.2011 22:30
Ето това е истина.
1
0