Сладоледът - лятното изкушение

Сладолед

Сладоледът е любим разхладителен сладкарски деликатес за горещите летни дни. Днес на пазара има изключително огромно разнообразие от сладоледи.

В производството на сладолед се използват над 200 продукта, затова има и много сложни рецепти. Сладоледите най-често са сметанов, с не по-ниска от 10% масленост и 16% захар, млечен - той трябва да бъде с 3.5-4% масленост и до 20% захар, плодов — не съдържа мляко, а само натурални сокове, плодово пюре (20-30%) и захар (25-30%), шоколадов — трябва да съдържа не по-малко от 6% шоколад или 2.5% какао, орехов — с 6-10% орехи или други ядки.

Питали ли сте на кого дължим сладоледената наслада? Легендите за появата на сладоледа са много. Според една от тях първият сладолед се появил в Древен Китай преди около 5000 години. Привилегията да похапват сладолед имали първоначално само императорите.

Техните готвачи им забърквали деликатеса от сняг и лед от планините, добавки от портокали, лимони и зрънца от нар, вино или мед.

Градът, в който за първи път започнали да произвеждат и продават сладолед, бил романтичният Париж. През 1676 година 250 парижки сладкари създали корпорация за производство на сладолед.

След един век сладкари от Виена издали първата готварска книга с различни рецепти за сладолед - сладолед с каймак отгоре, а вътре с добавена канела, с вкус на ванилия и залят с капки вишнев ликьор, сладолед с лимон, сладолед с горчив портокал, сладоледи с ягоди и малини и т.н.

Днес по света се приготвят какви ли не причудливи видове сладолед. В сладоледена къща в САЩ предлагат сладолед с авокадо и черен пипер, сладолед с козе сирене и със смокини, с печена тиква, с екстракт от черен чай и лавандула, сладолед с жълта диня и цвят от кактус.

В Япония също са нетрадиционалисти - там сервират сладолед с телешки език, сладолед с картофи, с октоподи или пък с калмари, дори с вкус на риба. А какво ще кажете за сладолед с китово месо, зелена салата, чесън?

Вкусен Сладолед

Алкохолът е основната съставка на един уникален сладолед, приготвян в Мексико, който струва 1000 долара и се предлага в хотел Marquis Los Cabos. Той е с вкус на луксозната текила Tequilas Premium Clase Azul Ultra и се поръсва със стърготини от 24-каратово ядивно злато.

В сладоледа се съдържат големи количества минерални вещества, витамин А, В и Е, желязо, фосфор, калий и магнезий. Когато човек консумира сладолед той стимулира производството на хормона на щастието - серотонин. По този начин човек подобрява своето настроение.

Жените, които държат на фигурата си, трябва да бъдат спокойни и да си позволяват сладолед от време на време, защото на него може да се гледа и като на диетичен продукт - въглехидратите и мазнините в сладоледа се преработват с лекота от организма.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ivo
Ivo
21.08.2015 17:33
Всичко е супер само да не съдържа Е-та, вредни оцветители и консерванти..., заради които за съжаление става много вреден :(
0
0