Лятно меню срещу холестерола и килограмите

Лятно меню срещу холестерола и килограмите

Съвсем естествено е през лятото да ядете по-малко. Достатъчно е да следвате правилото за четири и половина купички плодове и зеленчуци на ден, плюс три обезмаслено мляко. Така ще си набавяте безценните за организма фибри, калций и други важни хранителни съставки.

Ако сте готови за лятна диета, можете да започнете със следните продукти:

Лятно меню срещу холестерола и килограмите

Кисело мляко за калций и протеини

Киселото мляко се смята за основна съставка в диетичните менюта. Яденето на кисело мляко три пъти на на ден спомага за намаляване на теглото. Купичка кисело мляко съдържа 30% от дневните нужди на организма от калций. Протеините и калцият поддържат имунната система, предпазват от инфекции и се грижат за стомашно-чревния тракт.

Домати и чушки за витамини

Един средно голям домат притежава само 35 калории, но дава на организма цели 40% от витамин С и 20% от витамин А. Освен това доматите имат високо съдържание на ликопен. Ликопенът е силен антиоксидант, който придава червения цвят на много плодове и зеленчуци. Ликопенът се използва при превенция от различни видове рак.

Лятно меню срещу холестерола и килограмите

Чушките също съдържат полезни антиоксиданти, като бета каротин. Той засилва имунната система и предпазва от увреждане на клетките, предизвикано от свободните радикали. Освен това в чушката се съдържа изобилие от витамин С.

Достатъчна е само половин купа зелени, жълти или червени чушки, за да си набавите 230% от дневните нужди от витамин С.

Бобови растения за фибри

Лятно меню срещу холестерола и килограмите

Бобовите растения, грах, леща, всички видове боб и др., са достатъчно хранителни и добър източник на фибри, желязо и протеини. Тези малки вкусни зрънца могат да ви заситят много лесно и да озаптят апетита ви към по-калорични храни.

Предимството им е, че съдържат малко калории, малко наситени мазнини и не съдържат холестерол. В половин купа замразен грах има 65 калории и средно 115 калории за същото количество боб.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати