Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сготвеният мед е отрова

Сготвеният мед е отрова

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Мед

Изследванията на фосили показват, че пчелите съществуват от поне 150 милиона години. Никой не знае кога сме открили съкровището, скрито в техните кошери, но рисунките на пчелари, намерени върху стените на пещера в Испания, доказват, че сме практикували пчеларство от поне 7000 години.

Медът има много приложения. Използван е за подсладител, лекарство, дар за боговете, валута, символ на любов. В гръцката митология например Ерос потапя върховете на стрелите си в мед, преди да се прицели в сърцата на хората.

Суровият мед е лекарство, но сготвеният е бавна отрова. В естествената си форма медът е богат на минерали, витамини, ензими, аминокиселини и карбохидрати.

Топлината обаче лишава меда от повечето му хранителни качества и преобразува молекулите му в нехомогенно лепило, което се прилепя към лигавицата и запушва малките енергийни канали.

Сготвеният мед предизвиква токсичност в клетките и може да доведе до имунологична дисфункция. Също така може да запуши артериите и да предизвика атеросклероза, възпрепятствайки кръвоснабдяването на важни органи.

Като общо правило медът никога не трябва да бъде готвен и нищо не трябва да бъде готвено с мед. Вместо това можете да добавяте суров мед към кисело мляко и топъл чай или да го намажете върху хляб или препечена филийка.

Пчели

В днешно време повечето мед, предназначен за продажба, е подгряван и трябва да бъде избягван. Търсете думите “суров” или “непастьоризиран” върху етикета на меда в магазина.

Най-чистият мед обаче е домашният суров мед, тъй като помага за превенцията на сезонните алергии и е богат на прана (жизнена енергия). Проверете местния пазар на селскостопански продукти и когато сте в провинцията, оглеждайте се за кошери край пътя.

При затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол всяка сутрин пийте по чаша топла вода със супена лъжица мед и 5 до 10 капки ябълков оцет. Медът пречиства мазнините и холестерола от тъканите в тялото.

За да излекувате рана, всекидневно я налагайте със стерилна марля, напоена с мед. Нощем изхвърляйте марлята. При настинка смесвайте половин чаена лъжица канела с една чаена лъжица мед 2-3 пъти дневно и изяждайте сместа.

За да прочистите синусите си, приемайте смес от по една чаена лъжица пресен сок от джинджифил и мед 2-3 пъти дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
41
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
из
из
20.10.2013 17:18
Ей, много знаете, коментаторите под статията. Още от бабино време се знае да не се загрява меда. От една страна защото губите ензимите при температура над 40 градуса. От друга, защото и някои витамини се губят. И накрая какво консумирате - сготвени въглехидрати. Яжте си меда суров, какъв е проблема!? По-тъпото е ако наистина промишления мед минава през топлинна обработка, а ние си мислим че купуваме суров мед... аз лично нямам от къде да взимам домашен мед.
0
0
Емил
Емил
14.01.2014 14:18
Имам мед за продан- гарантирам лично за качеството. Акация-15лв. За буркан. Да не се счита за реклама а за предложение за помощ.
0
0
вк
вк
15.08.2011 05:58
Подкрепям горното твърдение!
И на мен ми писна от преписвачи. Политиците ни са преписвачи, жърналистите ни са преписвачи, аман от неуки и далеко от природата хора. Ще станем, като американците, страхуват се от пчелите и ако някое селище позволи на някой да постави кошери в околността, има опастност да се заведе дело срещу тях от някой родител, дето детето му е може би алергично и тъпа история. В същото време Монсанто си прави експерименти с природата и хората. Скоро ще ви пусна в интернет снимки на генетичен слънчоглед, със десетина пити, вместо една и оклюмали като, сами се сетете като какво.
1
0
Цвети
Цвети
09.08.2011 14:17
В готварски сайт да се твърди, че готвеният мед е отрова си е доста сериозно обвинение.

Лошото е, че за такова сериозно отправено обвинение аз не прочетох никакви факти, който да го подкрепят. Това ми се струва доста безотговорно, аз лично се притесних като прочетох тази статия и точно това твърдение.
Жалко, че не сте копирали/превели повече от текста от където сте взели извадката. Аз си направих труда и го намерих макар да ми отне време. (А дали нямаше да е по-лесно просто да напишете източника на тази информация? Мисля, че така би било редно.)
Та тази информация е от една статия в списание Yoga+ и е според Аюрведа.
Както аз разбрах от оригиналният материал твърдението за меда е, че сготвен се губят много от ценните му качества (което всъщност важи и за готвените храни по принцип). И сготвен запушва енергийните канали.

Колкото до токсичността му - факти и други неща, които да подкрепят това твърдение не открих в Интернет.
Единственно в някакъв блог намерих обяснение, че според Аюрведа се твърди така защото меда бил реагирал с металите от тиганите и канчетата, но това си зависи от съда в който го готвиш и честно казано не намерих информация дали и това твърдение е вярно.

Така, че след като загубих 2 часа, за да разбера безпочвените ви твърдения вече много съжалявам, че прочетох "информативната" ви статия.
5
1