Лютите чушки топят тлъстините

Люти чушки

Ако искате да отслабнете и издържате на люто, грабвайте лютите чушки. Топлината, която отделя тялото ни след консумация на люти чушки, може действително да повиши броя на изгорените калории и да стопи излишните мастни натрупвания.

Пикантния вкус на лютите чушки е неразделна част от хранителната диета на много култури от векове. Лютивият вкус на пипера е резултат на хиляди години еволюция. Специфичният им вкус и ярък цвят не е случаен, природата го е създала такъв, за да гони тревопасните животни.

Заради способността на този зеленчук да затопля тялото и да предизвиква изпотяване, учени препоръчват на диетолозите да го включват в диетите за редуциране на теглото.

Резултатите от няколко проучвания по въпроса доказват, че дори консумацията на слаболютив или нелютив пипер ускорява изгарянето на мазнините.

Тези, които не обичат люти чушки, спокойно могат да се радват на същите резултати като се хранят и с някои сортове нелютиви чушки, основната съставка на които е капсаицинът.

Лютите чушки топят тлъстините

Съществуват някои видови чушки, които съдържат нелютива разновидност на капсаицина, наречена дихидрокапдиат (dihydrocapsiate, DCT), и съответно имат всичките му полезни за здравето свойства, но не и лютивия вкус и острата миризма.

Съставките на лютите чушки, добавени към шоколад, също са превъзходно средство за премахване на излишните килограми.

Екстрактът от дихидрокапсиат вече се продава под формата на хранителна добавка в САЩ и Япония.

Дихидрокапсиатът няма вкус. Затова може да се добавя към всякакви храни. Той е един от химикалите, известни като капсиноиди. Японската фирма "Аджиномото" дори произвежда шоколади, десерти и готови храни с дихидрокапсиат, предназначени за желаещите да отслабнат.

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати