Основни правила при замразяване на риба

Замразяване на риба

Рибата е едно от най-здравословните храни, които трябва да присъстват на трапезата ви поне 2-3 пъти седмично. Практичните домакини могат да замразяват риба, следвайки следните основни правила.

Важно е да се знае, че подходяща за замразяване е само прясно уловената риба. Рибата, купена от магазина, не е достатъчно свежа. Тя трябва да се консумира веднага, но не и да се поставя във фризер или камера.

Подготовката за замразяване включва почистване на рибата както от люспите, така и от вътрешностите. Готовото месо се измива внимателно под лека струя течаща вода. Ако рибите, които ще замразявате, са над 1 килограм, то тогава е необходимо те да се разфасоват.

Следващата стъпка е да поставите готовите рибни филета в чиния (или друг широк, но плитък съд и да я поставите във фризер или камера за 1-2 часа без опаковка. След изваждане, месото незабавно се опакова в алуминиево или полиетиленово фолио. Опаковъчният материал се стяга добре, отстранява се въздуха, след което пакетите се залепват.

В никакъв случай не бива да надхвърляте максималния срок за съхранение. По-мазните риби може да се запазят за по-кратко време, от колкото по-крехките. Това е така, защото рибената мазнина като цяло лесно се разваля, дори и в замразено състояние.

Максималното време за съхранение на пъстърва, щука и шаран е 2 до 3 месеца. Особеността при тези риби е, че след измиване и преди замразяване рибите трябва да се подсушат от вътре и отвън. Едрите риби се размразяват напълно. По-дребните се варят, пекат или пържат при умерена температура в полузамразен вид.

Рибното филе също има максимален срок на годност 2 до 3 месеца. При тях при опаковане парчетата се отделят едно от друго с фолио. След частично размразяване филетата се пекат или пържат отново при умерена температура.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ана
ана
12.04.2013 12:28
Морската риба се замразява непочистена !
1
0