Суровите храни съдържат опасни токсини

Суровите храни съдържат опасни токсини

Нивото на токсините в натуралните плодове, зеленчуците и зърнените храни понякога може да е опасно високо. Това от една страна се дължи на допълнителната обработка с различни вещества за трайност.

А от друга е резултат от естествени процеси. И в двата случая е добре да знаете къде се крият опасните отрови и защо е важно да ги избягвате.

Соланинът е едно много опасно вещество. Той се образува по повърхността на картофи, изложени прекалено дълго време на пряка слънчева светлина.

Като резултат по повърхността на картофа се появява зелено покритие. То е резултат от отделения хлорофил. Въпросното позеленяване е съпроводено с производството на соланин.

Неговата най-висока концентрация е непосредствено под кората на картофа. Вредата се ограничава, когато по време на белене се отреже зеленият участък.

Когато картофите се обработват с пара и пък в кипяща вода, нивото на токсина намалява с до 40%.

Други вредни вещества са цианогенните глюкозиди, които се съдържат най-вече в зеле, бяла ряпа, репички и целина. Много учени постоянно пропагандират ползата на тези хранителни продукти срещу ракови заболявания.

Суровите храни съдържат опасни токсини

Но от друга страна те могат да повлияят на правилната функция на щитовидната жлеза и да увеличат риска от появата на гуша. Това обаче може да стане само ако продуктите се консумират сурови. Ако минат през огън, опасността изчезва.

Най-опасните за здравето химични вещества са митотоксините. Намират се в гъбичките, или по-точно в плесента. Срещат се и в хранителни продукти, които са произведени от зърнени култури или орехи.

Тези токсини могат да причинят ракови заболявания или цироза на черния дроб, както и да понижат имунитета.

Веществата, придобили голяма популярност и за които всеки следи дали са в норма - нитратите, всъщност нямат канцерогенен характер. Но направените опити с животни показват, че нитрозамините, които се образуват именно от нитрати, също може да доведат до риск от ракови заболявания.

Освен в зеленчуци, нитратите могат да се срещнат и в месото, където се добавят за удължаване срока на годност. Най-често обаче тези вещества присъстват в спанака, цвеклото, зърнените култури и репичките.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати