gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Горските плодове са хапчета от природата

Горските плодове са хапчета от природата

Малини и Къпини
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Едва ли има хора, които да не обичат горските плодове. Те са вкусни всякак - и пресни, и като сладко, и в кифличките, и в сладоледа, и в соковете и във виното.

Но освен всичко друго, те притежават лечебни свойства. Насищат организма с витамини, оказват антисептично действие, подобряват зрението и тонуса на организма, укрепват имунитета.

Горските плодове предотвратяват исхемичната болест на сърцето, понижавайки нивото на лошия холестерол. Тези полезни свойства на горските плодове са отдавна известни.

Горските плодове съдържат най-много и най-силните антиоксиданти от всички растения. В България това са боровинки, малини, къпини, бъз, ягоди, касис и други. Към тях може да прибавим и вишна, череша.

Горски Плодове

Неотдавна учени от Американското химическо сдружение откриха още едно удивително свойство на горските плодове. Те забавят процесите на стареене на мозъка. А горските плодове с червен, оранжев и тъмносин цвят дори са способни да възстановят интелекта.

Тези свойства на горските плодове се дължат на съдържащите се в тях пигментни вещества - полифеноли. А точно те оказват антиоксидантно и противовъзпалително действие. Освен това въздействат положително на специалните клетки, наречени фагоците, от нервната система.

Тези клетки от своя страна защитават клетките на мозъка от различните увреждания, инфекции. Положителното влияние на полифенолите не позволява на тези клетки да унищожават и здравите клетки на нервната система.

Ето защо горските плодове ненапразно са наричани "хапчета от природата".

Горските плодове обаче са много нетрайни, а и някои от тях трудно достъпни за всеки. Например макуй (чилийска боровинка) и акай (бразилска боровинка) растат в Централна и Южна Америка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати