gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Силата на мисълта помага за засищането

Силата на мисълта помага за засищането

Силата на мисълта помага за засищането

Мислите ни за това дали храната, която ядем, е здравословна или не, силно влияят върху протеините, които се изработват в организма ни, за да контролират обмяната на веществата и апетита.

Ако човек знае, че пие калоричен шейк, тялото му изработва хормони в големи количества, затова той усеща, че е сит много бързо. А ако смята, че пие нещо здравословно, ефектът е обратен.

Ако започвате диета и искате да поемате по-малко калории, постоянно мислите, че трябва да следите за това какво ядете. Всъщност обаче ефектът може да е напълно противоположен.

Когато се опитвате да кажете на тялото си, че не трябва повече да ядете, то мозъкът ви разбира това като сигнал, че искате да ядете още, за да усетите ситост.

Грелинът е хормон, който се изработва в храносмилателната система. Преди хранене, когато сте гладни, нивото на грелин е доста високо. То пада, когато в стомаха ви има храна.

Силата на мисълта помага за засищането

Колкото по-бързо пада нивото на хормона, толкова по-бързо усещате, че сте сити. Колкото по-малко грелин имате в организма си, толкова по-малко е усещането за глад.

Ако двама души пият напитка с еднаква калоричност, но единият мисли, че калориите са много, а другият е убеден, че тя почти не съдържа калории, нивото на грелина при тези хора ще пада различно.

Подобен подход може да се окаже полезен при спазването на диети. Когато човек се храни само със здравословна храна, която знае, че е нискокалорична и обезмаслена, тялото му не реагира така, както ако изяде не особено здравословни продукти.

Вече е установено, че съществува връзка между мислите и физическите реакции на организма. Такава взаимовръзка най-вероятно съществува и с други хормони.

По-рано се смяташе, че калориите и хранителните вещества в храната вдигат нивото на грелин в организма. Оказва се обаче, че човек може да контролира изработването на този хормон със силата на мисълта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати