Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си приготвим сладко и мармалад от череши?

Как да си приготвим сладко и мармалад от череши?

AdminAdmin
Администратор
95442k
Как да си приготвим сладко и мармалад от череши?

Предлагаме ви две вкусни рецепти за сладко и мармалад от череши. Приготвянето им не изисква много усилия. За сметка на това ще ви е необходимо малко повече време. Пожелаваме ви впечатляващ резултат и възможност по всяко време да се подсладите с домашно приготвени черешови лакомства.

Сладко от череши

Един килограм череши се измиват добре, след което се почистват от дръжките и костилките. Оставят се да престоят за около час-два в захарен сироп. Той се приготвя предварително от 1 килограм захар и 300 мл вода. Плодовете се варят на умерена температура до сгъстяване на сиропа.

Малко преди свалянето на съда от котлона (2 до 3 минути) към черешовата смес се добавя лъжица и половина виненa киселина. След като вече сте свалили съда, оставете плодовете на стайна температура за около 7 до 8 часа. Целта е плодовете да абсорбират колкото се може повече от захарния сироп. След това пресипете сместа в избрани от вас бурканчета, които задължително трябва да са сухи.

Мармалад от череши

За него се подбират напълно узрели плодове, които отново се измиват добре, почистват се от дръжките и костилките. Те се поставят в по-обемен съд за варене цели или по желание пасирани. Към тях се прибавя захар. Ако използваното количество череши е един килограм, количеството добавена захар трябва да е два килограма.

Как да си приготвим сладко и мармалад от череши?

Плодовете се варят първоначално на умерен, а в последствие и на силен огън. Важно е по време на варенето сместа да се бърка постоянно. Критерий за сваряване е когато след прибора, с който бъркате, започва да остава трайна бразда. Готовият черешов мармалад се сваля от котлона и се насипва също в подсушени буркани.

По претенциозните домакини, които искат фин черешов мармалад, могат да използват друг метод за приготвянето му. При него плодовете се варят с добавено малко количество вода до омекване. След което черешите се прецеждат през сито. По този начин люспите на плода ще бъдат отстранени. Така получената каша се смесва със захар (на 1 килограм каша – 500 грама захар) и се вари по посочения горе начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
за тин
за тин
18.08.2011 22:49
Това, което питаш направи впечатление и на мен! Майка го прави: 2 кг. плод и 1 кг.захар. Аз пробвах със сливи - и двата варианта и бях изненадан - резултата е един и същи.
1
0
Тин
Тин
15.07.2011 05:43
За сладкото:1 кг.череши + 1 кг. захар, а за мармалада:1 кг. череши + 2 кг. захар.
Не е ли много захарта за мармалада ?
1
0