Прасковите – полезни за сърцето и стомаха

Прасковите – полезни за сърцето и стомаха

Прасковите са едни от най-полезните плодове, помагащи за по-доброто функциониране на сърцето и стомаха.

Сочните плодове се понасят изключително добре от стомашно-чревния тракт. Те улесняват храносмилането, тъй като благодарение на химичния им състав се отделя по-голямо количество стомашен сок. Прасковите имат свойството и да намаляват перисталтиката на стомаха.

Те са добър „очистител” и за хора, включващи голямо количество богата на мазнини храна в ежедневното си меню.

В състава си тези плодове съдържат голямо количество калий (30-90 мг %).

Калиевите соли правят прасковите подходяща храна за хора със сърдечно-съдови заболявания, при които организмът трябва да се обезводни.

А както е известно калият има свойството да помага на тялото да не задържа течности. Освен това минералът е полезен и за нормалното действие на сърдечния мускул.

Прасковите – полезни за сърцето и стомаха

Плодовете се препоръчват и при много болести на черния дроб. Помагат и при анемия, тъй като спомагат за образуването на хемоглобин и червени кръвни клетки.

Освен калий в състава на прасковите влизат още натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо.

Те са богати и на каротин и витамини от групата В, както и на витамин Р.

За по-дълготрайното запазване на прасковите в хладилника можете да опитате следния трик – на рафта, където ще ги нареждате, поставете влажна кърпа, сгъната на няколко слоя. Това ще позволи прасковите да се съхранят свежи за по-дълъг период от време.

Интересен факт е, че родината на сочните и лековити праскови е Китай. Предполага се, че отглеждането на културата е започнало преди повече от 5000 години.

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати