gotvach.bg»Статии»Любопитно»Германец измислил кренвирша

Германец измислил кренвирша

кренвирш

Смята се, че кренвиршите са изобретени през 1805 година от прочутия немски месар Йохан Георг Ланер. Той се преместил от Франкфурт във Виена, след като изучил тънкостите на занаята.

Във виенския си магазин той за пръв път представил на клиентите си своето изобретение – кренвиршът, който получил името франкфуртски, а в някои места по света станали известни и като виенски. Във Виена и в Австрия обаче те се наричат франкфуртери.

В Русия дълги години е бил популярен докторски салам, който се появил в средата на двадесети век и се прочул като продукт, който е създаден специално за хора с подринато от войната здраве.

Сиренето с плесен не учудва никого. Но саламът с плесен е запазена марка на италианците. Той узрява в специални подземни помещения, където винаги се поддържа ниска температура.

малки кренвирши

След около месец саламът се покрива със светлозелена плесен, а след още три месеца тази плесен се превръща в сива и структурата й става много плътна.

Това означава, че саламът е напълно узрял и вече става за консумация. Сред най-прочутите месни изделия в Германия са белите наденички, известни като вайсвурстчета.

Те са направени от свинско месо, телешко месо, магданоз, лимон, лук, сол и ароматни подправки. Белите наденички се наричат мюнхенски, тъй като човекът, който ги изобретил – Мозер Зеп, бил от Мюнхен.

Нюрнбенгските наденички в идеалния вариант трябва да са с големината на кутре. В района на Вюрцбург наденичките за панаирите се правят с дължина един метър и се навиват като карначета.

В Северна Бавария е популярен синият кренвирш, който не е точно син на цвят, а е просто много блед, защото се вари с голямо количество оцет, заради което е леко кисел на вкус.

Сред най-странните сортове салам и кренвирши са вегетарианските, които са направени от покълнала пшеница, трици и различни видове водорасли, чиито фенове са всички, които странят от месото.

В Дюселдорф има ресторант, в който сервират позлатени кренвирши. Това са обикновени кренвирши, които са покрити с тънък слой от чисто злато, тъй като собственикът на ресторанта е убеден, че то е полезно за здравето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати