gotvach.bg»Статии»Любопитно»Интересни факти за кофеина

Интересни факти за кофеина

Кафе

Кофеинът е натурален алкалоид, който е необходим на растенията за защита от вредители. Човек може да консумира кофеин без особена вреда за здравето му.

Кофеинът за пръв път е изолиран от кафето през 1820 година. Оттогава той е станал любим на много хора, които го консумират в напитки, а за някои е полезен във вид на лекарство.

Химическото название на кофеина е триметилксантил. Той е естествен алкалоид в над шестдесет растения. Най-много е разпространен в кафените зърна, листата на чая и плодовете на гуараната, както и в листата на чая мате.

Американците пият най-много кафе – над деветдесет процента от американците над осемнадесет години признават, че пият кафе всеки ден.

Кофеин

Кофеинът се извлича под налягане от растенията във вид на прах. Кофеинът блокира аденозиновите рецептори, като по този начин нарушава съня.

Кофеинът увеличава временно способността за възприятие, а също так повишава умствените способности, обучението, паметта, рефлексите и яснотата на мисълта.

Кофеинът въздейства върху някои части на мозъка по същия начин както и някои видове наркотици. Отрицателните последствия от употребата на кофеин се изразяват най-вече в безсъние, защото мозъкът се превъзбужда.

Кофеинът действа като диуретик, а на някои хора – и като разхлабващо средство, тъй като ускорява процесите на храносмилане. Кофеинът се усвоява за около час, а действието му продължава три часа.

Кофеинът увеличава нивото на допамин – един от хормоните на щастието, като по този начин предизвиква усещане за бодрост. В едно еспресо се съдържат от 90 до 200 милиграма кофеин. Една чаша зелен чай съдържа тридесет милиграма кофеин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати