Храни за остър ум

Къпини

Продуктите, полезни за сърцето, са полезни също така и за мозъка и болшинството от тези продукти могат да се видят на празничната маса.

Изследователите смятат, че червените боровинки в най-голяма степен подпомагат развитието на умствените способности при хората.

В тях се съдържа голямо количество антиоксиданти, които взаимодействат със свободните радикали на кислорода. Тези радикали произвеждат холестерол, които не само е вреден за сърдечно-съдовата система, но е виновен и за влошаване на паметта и работата на опорно-двигателния апарат с напредване на възрастта.

Изследванията показват, че диета с основен компонент червените боровинки, води до подобряване на паметта и до по-балансирана работа на опорно-двигателния апарат.

На второ място след червените боровинки се нареждат къпините. Те притежават същите свойства както и червените боровинки, но при тях антиоксидантите са по-малко. За сметка на това обаче при къпините има вещества, които подобряват зрението.

Спанак

Третото място си поделят цвеклото и зелето. Веществата, съдържащи се в тези зеленчуци, разрушават ферментите, които в голяма степен водят до развитие на болестта на Алцхаймер и снижават когнитивните функции.

Следващо място в класацията заема мазната риба. Такива риби като сьомгата, сардината и херинга съдържат киселини, които също разграждат вредните ферменти.

Изследванията показват, че ако един път в седмицата се консумира някой от тлъстите видове риба, това помага в значителна степен да се намали вероятността от развиване на болестта на Алцхаймер.

Почетното пето място в рейтинга на "умните" храни заема спанакът. Специалистите установяват, че спанакът забавя появяването на проблеми с нервната система, вследствие остаряването на организма и възпрепятства възникването на нарушения в опознавателните способности.

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати