Лимонада срещу камъни в бъбреците

Лимонада срещу камъни в бъбреците

Лимонадата предотвратява образуването на камъни в бъбреците. Чудодейните свойства на лимонадата се дължат на факта, че в лимоните се съдържат най-големи количества цитрат, който е естествен инхибитор на процеса на изграждане на бъбречните камъни.

Наред с цитрата, приемът на големи количества течности също възпрепятства появата на камъни в бъбреците.

По този начин се намаляват нивата сол, калий и белтъци, приемани с храната. Нездравословният начин на хранене с приема на големи количества сол и белтъчини е сред основните фактори за формирането на камъните, които се състоят предимно от калциеви натрупвания.

По тази причина специалистите препоръчват пиенето на лимонада вместо други плодови сокове, тъй като те съдържат по-малко цитрат, а в състава им често има калций и соли на оксаловата киселина, които са противопоказни за хората, предразположени към това заболяване.

Не става обаче дума за бутилирания газиран еквивалент, а за напитката, която се приготвя от пресни плодове.

Лечението с лимонада може да се практикува както от хора в начален стадий на заболяването, така и от тези, които наскоро са се избавили от камъните. Тъй като в 50% от случаите съществува риск от повторното им формиране в бъбреците през следващите 5-10 години.

Всички изследвания досега показват, че соковете от лимони и портокали, съдържащи цитрат, блокират образуването на твърди субстанции в бъбреците.

Ето и как да си приготвите домашна лимонада. Необходими продукти: 500 г лимони, 2.5 л вода, 300 г захар.

Измийте лимоните се измиват и нарежете на кръгчета 1 или 2 от тях се нарязват на кръгчета. Настържете кората на останалите лимони с помощта на ситно ренде и изцедете самите лимоните.

Сложете водата да кипне и прибавете към нея захарта и настърганата кора от лимоните. След като захарта се разтвори напълно, свалете тенджерата от котлона.

Охладете лимоновия сироп до стайна температура и го изсипете в кана, заедно с лимоновите кръгчета и сок. Оставете напитката в хладилника, докато се охлади и вече можете да й се насладите.

Рейтинг

5 8
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мариела Христова
Не знаех,но ако ми се наложи ще пробвам.
0
0