Наливният алкохол e опасен

Наливният алкохол e опасен

Потребителите трябва да са наясно, че ако купуват вино и спиртни напитки в наливно състояние, застрашават сериозно здравето си.

Затова трябва да се купуват бутилирани продукти с ясен производител и произход, категорични са експертите от винената гилдия.

Според тях наливното вино не се различава много по цена от бутилираното. Така че е по-добре хората да купуват бутилирано вино и ракия само от магазинната мрежа, където се държи на качеството.

За да се избегнат масовите нарушения при производството и продажбата на вино и ракия, от Агенцията по лозата и виното внасят законопроект, който ще контролира и ще защитава качеството на напитките.

Едно от новите ограничения за производителите е, че нямат право да притежават и да гледат лозе, ако нямат специално разрешение затова.

Ако, например ви хванат, че имате лозе, глобата е 12 хиляди евро на хектар. Освен това лозето ви ще бъде изкоренено за ваша сметка.

Друга промяна в закона е, че нерегистрираните търговци на алкохол ще се преследват още по-системно и безжалостно.

Наливният алкохол e опасен

Агенцията ще проверява магазините, ресторантите и заведенията за обществено хранене дали продават фалшиви вина или не. Става въпрос за добавката на спирт, на изкуствени аромати, на оцветители, които са разрешени за хранителната промишленост, но за виното не са.

Глобите са от 30 до 100 хиляди лева, посочи д-р Димитър Гайдарски от агенцията.

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Асен
Асен
18.03.2013 13:50
Наливният алкохол е опасен, само в случаите, когато не е спазена технологията. За високоалкохолните напитки може да има голям процент на метанол и др., което е много опасно. Но иначе при спазване на изискванията, няма нищо страшно. Хората от векове варят ракия и пият и нищо им няма. Лошо е когато се прави от незнаещи! Статията е повърностна.
1
0
лозар
лозар
10.08.2011 00:48
Ха ха ха, егати законопроекта. Нямаме право вече да имаме лозе. Е, няма такава тъпа държава.
1
0