gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»С разделно хранене - и здрави, и слаби

С разделно хранене - и здрави, и слаби

Здравословно Хранене

Всички сме чували за разделното хранене. То се основава на принципа, че някои храни не са подходящи с други, тъй като организмът произвежда различни вещества за усвояването на различните храни.

Трудно обаче има хора, които биха могли цял живот да издържат като се ограничават и следят коя храна в коя група е и дали е съвместима с друга.

Какво означава по-описателно разделно хранене? Това е система за хранене, разглеждаща храната като сбор от хранителни вещества, разделени в няколко ясно дефинирани групи, като дефинира методика за тяхното ефективно съчетаване с цел подобряване на храносмилането, намаляване на времето за смилане и усвояване на храната и намаляване на отпадните храносмилателни продукти.

Теорията е изградена на ниво биология и биохимия. Тя дефинира химичния характер на храната и процесите на храносмилане. Основният коз на учените, защитаващи постулатите на разделното хранене, е способността на организмът да "различава" храната, която попада в храносмилателната му система според химичните и параметри.

Друг важен аспект на храносмилането според същите учени е активността на храносмилателните ензими в зависимост от киселинността на различните храносмилателни звена на организма.

Според състава си съществуват няколко основни групи храни, съответно разпределени и класифицирани спрямо количественото съдържанието на определени изграждащи ги и участващи в структурата им вещества.

Кои са най-често задаваните въпроси за разделното хранене:

Хранене

Вярно ли е, че това е прекрасен начин за отслабване?

Разделното хранене се е доказало като разумен и безопасен начина за отслабване. Един от най-големите му плюсове е, че не е необходимо да изчислявате калориите или да измервате порциите. Ако се храните разделно всеки ден или пет дни седмично и не преяждате през почивните дни, би трябвало да очаквате понижаване на теглото с около 1 кг седмично.

Защо не е редно да се смесват протеинови храни и храни на основата на нишестето при едно хранене?

За да разберете защо, е много важно да научите как функционира храносмилателната система. В най-добрия случай е желателно между приема на протеинови и нишестени храни да изминат около три-четири часа.

Къде е мястото на захарта в разделното хранене?

Захарта представлява всъщност рафиниран въглехидрат, така че би трябвало да я третираме като нишесте. Старайте се да ограничите максимално консумацията на захар.

Какво е мястото на десертите в разделното хранене?

Захарта е въглехидрат. Ако се консумират след протеиново ястие, сладките десерти ще повлияят върху стомашните киселини. Най-добре е всички сладки храни да се сведат до минимум. Можете да си позволявате от време на време, но се старайте да оставяте поне един час между основното хранене и десерта.

Позволен ли е алкохол?

Ако обичате да изпивате чаша вино с храната, не се притеснявайте към коя категория спада. Малките количества алкохол не нарушават принципите на разделното хранене. В края на изпълнения със стрес ден малко количество алкохол може да даде енергия и да свали напрежението. А добавянето на малко вино или бира към рецептата внася аромат.

В умерени количества алкохолът може да бъде здравословна добавка към диетата. Прекали ли се с него обаче, той, разбира се, се превръща в опасен наркотик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
тони
тони
14.10.2013 23:07
Аз тежах 69 кг,след като започнах да се храня разделно за 4 месеца станах 58 кг,без глад и никакви лишения.
14
0
Цветели Стамболиева
Цветели Стамболиева
02.04.2013 17:19
Перфектно е ...:)
3
0