Лошото хранене и застояване образуват камъни в бъбреците

Лошото хранене и застояване образуват камъни в бъбреците

Бъбречно-каменната болест е хронично заболяване. При него се образуват камъни в тъканта или кухините на бъбрека. Характерните симптоми са болка, кръв и наличие на камъни в урината.

Бъбречно-каменната болест, наричана още нефролитиаза, а камъните могат да предизвикат оплаквания от страна на пациента. Среща се най-често в страни с топъл и сух климат. България е ендемична зона, тоест болестта е често срещана. Счита се, че 2% от населението заболява годишно, като честотата е еднаква и при двата пола.

Данни за нефролитиаза има от дълбока древност в трудовете на Хипократ, Гален, Целзиус и Авицена. Бъбречни камъни са откривани в мумии отпреди 7000 години в Древен Египет.

Болките са тъпи и постоянни в поясната област. Образуването на камъни е резултат на сложни нарушения на обмяната на веществата в организма, които не са доизяснени.

Предразполагащи фактори са ниската употреба на вода, продължително залежаване, подагра, възпаления и малформации в отделителната система и други. Има известна фамилна обремененост.

Лошото хранене и застояване образуват камъни в бъбреците

При наличие на пясък или дребни камъни най-доброто лечение е обилно приемане на течности, включително и минерална вода.

Добри пикочогонни средства са чайове от смокинови листа, липов цвят, лозови листа. Когато имате уроколика помага поставянето на топла грейка в поясната област.

При наличие на уратни камъни от храната се изключват животински вътрешности, пържено и печено месо, солена риба. Препоръчват се млечни произведения, плодове и зеленчуци. Пие се алкална минерална вода.

При наличие на фосфатни камъни се назначава месна диета и се забраняват храни, съдържащи калциеви соли, като яйца, млечни произведения, картофи, зеленчуци, алкални води. Пият се кисели минерални води, газирани напитки.

При оксалатни камъни се назначава смесена храна, като се изключват марули, спанак, киселец, лапад, сини сливи, боб, грах, какао, шоколад. Препоръчва се алкална минерална вода.

И най-важното, при болки в бъбреците, посъветвайте се незабавно със специалист!

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти