Солта убива и мозъка

Сол
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
8.47 лв.
Виж ››

Голямото количество сол е вредно не само за сърцето, но и за мозъка. Най-голяма опасност има за възрастните хора, които не се движат достатъчно и в чиято храна има много сол.

Заради нея те губят умствените си възможности по-бързо от останалите. За вредата от солта за сърцето е изписано много, но въздействието й върху мозъка се изследва за първи път.

Учените от университета на Торонто са проследили за три години колко сол приемат и колко се движат 1262 мъже и жени на възраст от 67 до 84 години. Те оценили и умственото им състояние в началото на изследването и в края на всяка година.

Резултатите показват, че комбинацията от много сол и липса на движение е особено пагубна за по-възрастните. Като голямо количество се определя над 3090 мг чист натрий. Това е малко повече от чаена лъжичка сол.

Толкова сол се съдържа в три и половина сандвича Биг Мак. Хората, които намалят приеманата сол с около 3 г дневно, колкото има в шест филии хляб, намаляват с една четвърт опасността от сърдечно-съдови заболявания.

Също така много важен фактор за неприемливо високата честота на артериалната хипертония и на хроничните бъбречни заболявания в съвременното общество е прекалената употреба на сол.

Намаляването на приема на сол с 6 г дневно може да снижи с около една четвърт смъртността от мозъчен удар и с около една пета - от сърдечен инфаркт. Това означава всяка година да умират над 2.6 милиона души по-малко!

За голямо съжаление, ограничаването на солта е трудна задача, тъй като около 75% от нея се намират в обработените продукти като консерви, колбаси, сирена, хляб, подправки, сосове.

Около 10% е в пресните продукти и само 15% е тази, която добавяме към храната при готвене или ядене.

Излишната сол в организма води до задържане на течности, влошава работата на бъбреците и черния дроб, отлага се в тъкaните и ставите, склерозира артериите.

Солта изсмуква влагата от кожата ни. Тя става вяла и суха. Пиенето на много течности, консумирането на плодове и зеленчуци спомага за извличането на излишните течности в организма.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати