gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Витамините могат да бъдат и вредни

Витамините могат да бъдат и вредни

Витамини

От няколко години насам се наблюдава истински бум в употребата на витамини и минерали. Те биват приемани в дози, които превишават препоръчителната норма от 10 до цели 100 пъти.

По този начин много хора се опитват да се избавят от простудата, затлъстяването, сърдечно-съдови и кожни заболявания, пародонтит и дори от рак.

Но постепенно изследванията показаха, че прекомерното използване на витамини може да е по-опасно за здравето от недостига на витамини.

Количеството витамини, което трябва да приемат възрастните и децата, зависят от много фактори, включително от възрастта, пола, здравословното състояние.

Витамин С се смята за всепризнат антиоксидант, който спасява клетките от увреждане, но в съчетанието си с желязото той се превръща в оксидант, т.е. в елемент с противоположно действие.

Не е определена всекидневната доза бета каротин, тъй като той се включва в дозировката на витамин А. Но във високи дози той е способен да предизвика пожълтяване на кожата. Според някои специалисти той е в състояние да провокира и редица ракови заболявания.

Хапчета

Витамин С се препоръчва в минимална доза 60 мг дневно. При надвишаването на този праг той започва да взаимодейства например с някои лекарства срещу рак.

Витаминът пречи и при диагностиката на заболявания на дебелото черво. Всекидневната препоръчителна доза витамин Е е 8 мг за жените и 10 мг за мъжете.

Високите дози, превишаващи 50 пъти нормата, могат да предизвикат кръвотечения при хората, приемащи препарати за "разреждане" на кръвта.

Витамин В6 е с препоръчителна доза 1.6 мг за жените и 2 мг за мъжете. При превишаване на дозата той уврежда нервите. Прекомерната употреба на калций предизвиква запек и дисфункция на бъбреците.

Желязото във всекидневна доза над 15 мг за жените и 10 мг за мъжете повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Цинкът в количество, по-голямо от 12 мг за жените и 10 мг за мъжете, може да предизвика раздразване на стомаха и отслабване на имунната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати