Най-силните билки с доказан ефект

босилек

Има безброй билки, които се отглеждат от хората по целия свят, но някои от тях са с доказан ефект и се използват и от традиционната медицина. Ето най-силните от тях и техните лечебни свойства.

Сибирски лук - той принадлежащ към семейството на лука. Обогатен е с витамини А, С и както и с тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, фосфор, магнезий, фолиева киселина, калий, калций, желязо, мед, манган и цинк и диетични фибри.

Сибирският лук помага при правилното храносмилане и стимулира апетита. Освен това той помага да се смилат по добре по мазни храни, подобрява дихателната система и предотвратява затлъстяването причинено от задържането на течности.

Сибирският лук помагат при предотвратяването на рак на простатата. Има противовъзпалителни свойства и убива микробите в червата.

Босилек - една от най-древните билки, използвана за медицински цели по целия свят. Босилекът е богат на протеини, рибофлавин, фолиева киселина, ниацин, калций, магнезий, желязо, калий, фосфор, мед и цинк. Също така е богат на витамини Е, A, C, K, и В6, както и диетични фибри.

Босилекът помага при лечението на треска, лекува настинка, кашлица, възпалено гърло, и дихателни нарушения. Листата от босилек имат противовъзпалителни свойства, което им помага при лечението на сърдечно-съдови заболявания, ухапвания от насекоми, кожни инфекции, стоматологични и очни проблеми.

розмарин

Розмарин - много добър източник на диетични фибри, витамин А, витамин С, фолиева киселина, калций, желязо и манган, витамин В6, магнезий, калий и мед. Розмаринът е билка, имаща множество ползи за здравето - стимулира нервната система, подобрява на паметта, облекчава мускулни болки, подпомага храносмилането и отстраняване на проблеми с кръвообращението, ревматизъм, мускулни спазми, невралгия, болки, екзема, рани и депресия.

Розмаринът също увеличава производството на урина. Използването му в комбинация с жълт кантарион и гинко билоба, помага при лечението на възпаление на мозъка.

Копър - отличен източник на ниацин, диетични фибри, цинк, мед и фосфор, съдържа също витамин А, витамин С, рибофлавин, фолиева киселина и минерали като желязо, калций, магнезий и манган.

Билката помага при справянето с проблеми като лошо храносмилане, диария, безсъние, дизинтерия, хълцане, дихателни нарушения, нарушения в менструалния цикъл, рак и др. Тази билка съдържа евгенол това е етерично масло съдържащо мощни антисептични и анестезиологични свойства.

Лавандула - символ на чистота. Облекчава напрежението в мускулите, намалява стреса, подобрява работата на нервната и имуната система. Лавандуловото масло има антисептично, газогонно и спазмолитично свойство.

Лечебни свойства на тази билка включват противовъзпалителни, анти-гъбични и антисептични средства.

Рейтинг

5 4
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати