Как да направите домашното сладко по-вкусно

Сладко
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Сладката от плодове и някои зеленчуци, приготвени по правилен начин и съхранение, са много ценен продукт за човека. Домашното сладко е още по-ценно, защото е приготвено от чисти натурални продукти, без консерванти и оцветители.

Сладката се варят в неръждаеми широки дълбоки тави или тенджери. Приготвят се по няколко начина.

Един от тях е чрез поръсване на плодовете със захар, които престояват известно време (според вида на плодовете), след това варим отначало на слаб огън, а после на силен огън.

Другият чрез варене на плодовете в предварително приготвен захарен сироп. Гъстотата на сиропа зависи от твърдостта на плода, колкото плодът е по–нежен, толкова сиропът е по–гъст, а твърдите плодове се слагат в по–рядък захарен сироп.

Захарта трябва да е чиста, ако има някакви примеси, сиропът се избистря с яйчен белтък. Белтъкът, леко разбит, се слага в кипналия сироп, който при варенето се пресича и увлича със себе си примесите. Прецежда се през марля и се връща в изплакнатия с чиста вода съд.

Сваряването на сладкото може да стане наведнъж до пълна готовност или чрез варене на няколко пъти. При многократното варене, плодовете, поставени в захарен сироп или поръсени със захар, се нагряват до кипване, снемат се от огъня и се оставят да престоят 6–8 часа, за да се напоят плодовете. След това се варят още 1-2 пъти, по този начин гъстотата на сиропа се увеличава.

Обикновено сладката се варят на силен огън, а пяната се обира със решетъчна лъжица. Дали е готово сладкото можете да проверите по няколко начина:

Домашно Сладко

- върху порцеланова чинийка се капва от сиропа и капката запазва формата си.

- капка от сиропа, пусната в чаша с вода, пада на дъното, без да се разтвори.

- при изсипване на сиропа от лъжичка, сиропът не тече като вода, а се точи.

След като е готово сладкото, за да не се захароса се прибавя лимонена киселина - по 1 ч.л., разтворена в 1 с.л. вода на 1 кг. употребена захар. Вари се още 3-5 минути.

Разливането на готовия продукт в буркани за съхранение е последната стъпка от приготвянето на домашното сладко.

Рейтинг

5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати