gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хапвайте ягоди за свеж тен и здрави зъби

Хапвайте ягоди за свеж тен и здрави зъби

Ягоди

Все повече стават научните изследвания, доказващи здравословните ползи от консумирането на ягоди.

Установено е, че хапването на ягоди има изключително благотворен ефект върху укрепването на зъбите. Освен това съставките на ягодите придават на кожата ни свеж и сияен тен.

Ягодите усилват апетита и подобряват храносмилателните функции. Заради богатото съдържание на витамин С този плод се препоръчва при хронична умора, както и при ревматизъм.

Всъщност високата биологична стойност на ягодите се дължи до голяма степен на разнообразното съдържание на витамини и преди всичко на витамин С. Оказва се, че по съдържание на този витамин ягодите са на второ място след касис. А дневната нужда от витамин С може да се задоволи след изяждането на 200 до 250 грама пресни ягоди.

В състава на вкусния плод влизат още ценните минерали калий, калций, магнезий, желязо и фосфор.

Пресни Ягоди

Добрата новина е, че ягодите могат да се приемат и в по-големи количества, без това да предизвиква тежест в стомаха. Причина за това е малкото количество целуоза, влизащо в състава им.

Ягодите са полезни и за сърцето. Вследствие на редовната им консумация се подобрява дейността на сърдечния мускул. Подобен е ефектът от приема им и за дихателните органи. Препоръчват се още при различни заболявания на устата и гърлото.

Те имат доказано лечебно действие и при различни чернодробни заболявания, както и при жлъчни камъни. Полезни са и при лекуването на пясък и камъни в бъбреците, както и при възпаления на пикочния мехур.

За лечебни цели приемайте до половин килограм ягоди, разпределени на три пъти преди ядене.

При някои хора обаче ягодите предизвикват неприятни кожни обриви и сърбежи. Природолечителите са на мнение, че подобни състояния на непоносимост към чужди белтъчини могат да се намалят значително, ако всеки ден на закуска се приема голямо количество мед, което има доказани противоалергенни свойства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Temenuzhka
Temenuzhka
26.05.2014 10:25
обичам много този плод!!!
0
0