Витамин А бил вреден за костите

Витамин А бил вреден за костите

Витамин А, съдържащ се в яйцата, черния дроб и пълномаслените млечни продукти, е полезен за зрението и имунната система. Изследване, проведено от шведски учени обаче откри, че прекомерният прием на витамин А повишава риска от счупване на костите със седем пъти.

Изследователите вярват, че високото ниво на регистрирани фрактури в Скандинавия и САЩ се дължат на увеличения прием на витаминни добавки и конкретно на допълнителния прием на витамин А. Все пак трябва да сме наясно, че този витамин е добър за тялото, приеман в разумни дози.

Ако имате проблеми с костната система или попадате в определена рискова група, е хубаво да наблегнете по-скоро на обезмаслените млечни продукти и по-възможност да хапвате само яйчния белтък, тъй като жълтъкът е с богато съдържание на въпросния витамин.

Освен това, ако пиете мултивитамини, обърнете внимание каква част е със съдържание на витамин А, с цел да не надвишите приеманото му количество дневно. Изследването на шведските учени е публикувано в списание Ню Ингланд Журнал ъф Медисин.

Според специалистите сред най-големите врагове на здравината на костите са още газираните напитки, солта, кофеина и алкохола.

Витамин А бил вреден за костите

Газираните напитки имат в състава си фосфорна киселина, която увеличава отделянето на калций чрез урината. За да се предпазите от остеопороза, наблягайте не на газираното, а на по-здравословни напитки, като обезмаслено мляко, плодови фрешове, кисело-млечни напитки, както и на сокове, обогатени с витамин D.

Солта също бавно, но сигурно отслабва костите. Според експерти 2 300 милиграма натрий (сол) на ден, води до загубата на 40 милиграма калций.

2 300 мг се равняват на една супена лъжица сол, това е и максимума, който е препоръчително да приемате за ден. не забравяйте, че 75 % от тази доза вие приемате дори без да се замисляте.

Много от продуктите, закупувани от търговската мрежа, вече съдържат сол. Сред храните, които увеличават нивото на калций в организма, са сладки картофи, банани, домати и спанак.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Баба Яга
Баба Яга
23.02.2012 23:04
Браво !
0
0