Продукти за добро храносмилане

Продукти за добро храносмилане

Сушените вишни са едни от най-добрите приятели на доброто храносмилане. Те се използват също така при профилактика на сърдечни болести, както и болести на кръвоносните съдове.

Сушените вишни съдържат органични киселини, пектинови вещества, желязо, мед, кобалт, магнезий, витамини А, С, РР, витамини от групата В.

Ако имате проблеми с храносмилането, избягвайте пържените храни като кашкавал пане, панирани сиренца, панирани тиквички, пържено пиле, чушки бюрек, панирано пиле, панирани пържоли, консумирайте продукти, които са сварени във вода или на пара, задушени или печени.

Консумирайте сосове, приготвени на базата на леки зеленчукови отвари. Избягвайте прекалено гореща и прекалено студена храна. Задушените ястия трябва да са меки.

Използвайте възможно най-малко количество сол и подправки. Добавяйте в супите подсушено на сух тиган брашно вместо запръжка. Консумирайте немазна риба, печено заешко, задушено пиле, печена пуйка, немазно задушено свинско месо и телешко варено.

Доматите консумирайте само в суров вид, като ги поливате със сок от лимон, стига да не страдате от повишена киселинност на стомаха. Печете риба във фолио или я приготвяйте на пара. Скумрия на пара, шаран на пара или сьомга на пара са варианти, за да се радвате на по-лесно храносмилане.

За подобряване на храносмилането консумирайте сурово или сварено червено цвекло. Приема се на гладно, по сто грама дневно. Яжте сутрин по две ябълки, на гладно или заедно с цвеклото.

Меката част на тиквата, сварена, и смесена с мед, спомага за доброто храносмилане. Сокът от ягоди регулира работата на черния дроб. Можете да изядете една шепа ягоди вместо сок.

След храненето трябва да минат два часа, за да дойде моментът да пиете вода. В противен случай разреждате стомашния сок и това влошава храносмилането.

Подправки за добро храномислане

Черен пипер за лесно храносмилане

Черният пипер подобрява храносмилането, като стимулира производството на солна киселина, необходима за разтварянето на молекулите и извличането на хранителни вещества. Пиперът съдържа вещество, наречено пиперин (каква изненада! ), което черният дроб използва за детоксикация. Същото вещество помага на кожата да произвежда пигмент, като по този начин е полезно за облекчаване на симптомите на витилиго.

Кайенският пипер ускорява метаболизма и подобрява храносмилането. Той е добър източник на витамини А, С, Е, К, В6, рибофлавин (много полезен за производството на антитела и нови клетки в цялото тяло), ниацин и минерали - манган, магнезий, калий и желязо. Подправяйте с пипера зимни супи, постни супи, салати с булгур, гъбени чорби.

Семена от кориандър подобряват храносмилането. Те понижават кръвното налягане и помагат на черния дроб в процеса на детоксикация. Те са чудесни са печени картофи на фурна, картофени салати, икономични салати, здравословни салати.

Магданозът също е сред подправките, които подобряват храносмилането. Той съдържа мирицитин, флавоноид, който обикновено се среща в растенията. Но магданозът е на върха по отношение на концентрацията на мирицитин (заедно със сладки картофи и червени боровинки). Проучванията показват, мирицитин предотвратява рака и намалява риска от диабет.

Босилек е отличен антиоксидант и има антибактериални свойства. В допълнение, той подпомага кръвообращението и правилното функциониране на сърцето. Съдържа витамин К и омега-3 мастни киселини. За добро храномислане добавяйте босилек към сосове за спагети, италиански пици, любими разядки.

Джинджифилът е много полезен в случаите на гадене, независимо дали са причинени от движение (шофиране или гребане), лошо храносмилане или бременност. Коренът от джинджифил има антикоагулантни свойства.

Риганът е богат на витамин С, флавоноиди, каротеноиди и лутеин - всички те помагат на организма да се бори със свободните радикали. Има лабораторни изследвания, които показват, че риганът има антимикробни свойства. Съдейства за лесното храносмилане.

Канелата съдържа флавоноиди, които помагат за възстановяване на клетките и цинамалдехид, веществото, което придава специфичния вкус и мирис на тази подправка. Цинамалдехидът има антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства. И спомага храносмилането.

Куркумата подобрява дейността на черния дроб и храносмилането, като по този начин се оказва добра помощ в случаите на диабет тип 2. Освен това раздвижва кръвта - отново някои изследвания твърдят, че би действала много по-добре от лекарствата.

Чайове за добро храносмилане

Джинджифилът подобрява храносмилането

Съществуват и чайове за добро храносмилане. Такива са чай от мента, чай от джинджифил, чай от корен от тинтява, чай от джоджен, чай от копър, чай от глухарче, черен чай и други.

Съвети за добро храномислане

За да се чувствате добре и да изглеждате така, следвайте и някои съвети за добро храносмилане:

Най-важно е да не гладувате. Това не само че е нездравословен избор, но винаги може да има неприятни последици. Ако не приемате достатъчно калории през деня, има по-висок риск от преяждане вечер. Когато полагате усилия през целия ден да не ядете изобщо, всичко, което правите, е да подготвите почвата за преяждане по-късно, когато просто ще погълнете това, което намерите в хладилника. Най-добре е да ядете редовно и да не пропускате последното хранене за деня, което трябва да съдържа леки и здравословни храни.

Ето и още съвети за лесно храносмилане:

1. Яжте повече плодове, но гледайте да са от един вид и да не ги смесвате със сирене, млечни продукти и яйца.

2. Не пийте вода преди и по време на хранене.

3. Половин чай след хранене пийте топъл чай за лесно храносмилане.

4. Движете се активно.

5. Не преяждайте вечер и вечеряйте преди 20.00 часа.

6. Употребявайте по-малко сол.

7. Наблегнете на киселото мляко, а не на прясното.

8. Следете за нетолерантност към млечни продукти и глутен.

За лесно храносмилане менюто ви трябва да се основава на храни с високо съдържание на фибри и сложни въглехидрати.

Дори когато приемате въглехидрати, имайте предвид, че е добра идея да изберете опции с високо съдържание на фибри или пълнозърнести храни, като паста от пълнозърнеста пшеница, кафяв ориз или небелени картофи. Такива храни съдържат повече фибри от рафинираните въглехидрати и ви помагат да поддържате усещането за ситост по-дълго.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати