gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Дъвчете бавно, за да отслабнете бързо

Дъвчете бавно, за да отслабнете бързо

Хранене
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Тайната за свалянето на излишните килограми не е в диетата, а в дългото дъвчене, потвърдиха китайски учени от университета в град Харбин.

От ключово значение за смъкването на излишните килограми е не толкова промяната на диетата и ограничаването на калориите, а начинът, по който дъвчете храната.

Според учените дългото и внимателно предъвкване помага на жените да изяждат по-малко от обичайното, като осигурява чувството за ситост по-бързо.

По време на свой експеримент изследователите наблюдавали група от 14 участнички с нормално тегло и 16 с по-закръглени форми. Средната възраст на всички доброволки варирала между 18 и 28 години.

Всяко момиче трябвало да изяде парче торта, докато устройство изчислявало колко дълго тя сдъвква храната. Резултатите показват, че когато сдъвквате всяка хапка по 40 пъти, ядете 12% по-малко в сравнение с тези, които дъвчат само 15 пъти.

Според учените по-бавното хранене осигурява на мозъка повече време да възприеме сигналите от стомаха, че вече е пълен. Така ще избегнете преяждането и ще се научите да контролирате глада и апетита.

Дъвчене

От друга страна, колкото по-бавно хапвате, толкова повече намалява хормонът на глада – грелин.

Съществуват два типа насищане – механично чрез напълване на стомаха и истинско насищане, което настъпва когато смлените храни постъпят в кръвта и после в мозъка.

Тези, които се хранят много бързо могат да разчитат само на механичното засищане и на разтягането на стомаха, за да заситят глада си. Това често става с огромни количества, които обясняват подуването, сънливост, състояния посочващи преяждането.

Тези, които се хранят бавно и дъвчат продължително, калориите достигат до мозъка и предизвикват засищане. Тези хора се засищат по средата на яденето и дори могат да се откажат да продължат или от десерта.

Това също е много важно, освен за понижение на теглото, но и за тези, които искат да задържат килограмите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати