Как да си приготвим мармалад, компот и сироп от малини

Сладко от малини

С настъпването на сезона на приготвянето на зимнини, Gotvach.bg предлага три вкусни рецепти за приготвяне на мармалад, компот и сироп от малини.

Мармалад от малини. Мармаладът може да се приготви както от култивирани, така и от диви горски малини. Необходимо е да подберете пресни и здрави добре узрели плодове. Те трябва да бъдат добре почистени както от дръжките, така и от други излишни елементи като клончета, листа и прочие.

Получената смес трябва да мине през сокоизстисквачка. Целта е да се отстранят семките. Малиновата каша се излива в тенджера или друга съдинка. На всеки килограм каша се добавят по 600 г захар.

Компот от малини

Сместа се вари първо на умерен, след което на по-слаб огън, като постоянно се бърка. Готовият мармалад се налива в предварително почистени и подсушени бурканчета докато е още горещ. Те се затварят добре, съхраняват се на тъмно и прохладно място.

Компот от малини. Малините се измиват със слабо течаща вода, за да не се наранят, след което се поставя по една две шепи от плода във всеки буркан. Добавя се по 5-6 супени лъжици захар. Бурканите се заливат с гореща вода (около 90 С) и се затварят добре.

Поставят се в голям съд, напълнен с вода, след като тя кипне, се засичат 10 минути. Това е необходимото време за стерилизация. След което бурканите трябва да се охладят за не повече от 20 минути.

Сиропът от малини не изисква топлинна обработка. Студеното приготвяне запазва естествения аромат на малините. На 350 мл сок се добавят 650 г захар и 3 г винена киселина. Така приготвеният сироп се налива в сухи бутилки, които трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати