Карфиолът пази от рак

Зеле, Броколи и Карфиол

Карфиолът е чудесен зеленчук, способен успешно да се бори дори с рака. Оказва се, че при сдъвкването на карфиола с помощта на слюнката се образуват т.нар. изотиоцианати.

Тези вещества са изключително ценни, защото активират чернодроби ензими, които от своя страна елиминират раковите клетки от организма. Изотиоцианатите, заедно с още една субстанция, съдържаща се в карфиола - сулфорафан, също предпазват от мултиплициране на ракови клетки.

Установено е, че редовната консумация на карфиол пази най-вече от рак на белия и черния дроб, рак на гърдата и простатата, както и от ракови образувания в дебелото черво и панкреаса. Според специалисти добавянето на куркума при приготвянето на карфиола може значително да намали вероятността от развиване на ракови клетки в простатата.

Карфиолът пречиства черния дроб и кръвта. Освен това, хапвайки карфиол, вие се застраховате от редица неблагоприятни състояния, като например проблеми с бъбреците и пикочния мехур, високо кръвно налягане, артрит, констипация, астма и дори неравности и лош вид на кожата.

Доказано е още, че хрупкавият зеленчук съдържа алицин – съставка, която намалява риска от сърдечни удари и като цяло подобрява функциите и здравето на сърдечно-съдовата система.

Карфиол

В състава на карфиола влизат още химичните елементи селен и витамин С. Те имат свойството на подсилват имунната система, като и да поддържат безопасни нива на холестерола.

Фолатите, присъстващи в карфиола, са изключително полезни за бременните жени и подрастващите, тъй като усилват растежа на клетките и бързото развитие.

Да не забравяме и факта, че карфиолът е богат на фибри, които спомагат за доброто здраве на червата.

Категорично карфиолът е сред продуктите, които ежедневно трябва да присъстват на трапезата ни.

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати